:

Hur länge var Sovjet i Afghanistan?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge var Sovjet i Afghanistan?
  2. När invaderade Sovjet Afghanistan?
  3. Hur länge har det varit krig i Afghanistan?
  4. Hur länge har talibaner funnits?
  5. Vad gjorde Sovjet i Afghanistan?

Hur länge var Sovjet i Afghanistan?

Afghanska-sovjetiska kriget var ett krig mellan 19 mellan Sovjetunionen, som stödde den marxist-leninistiska regeringen i Afghanistan, mot den afghanska islamiska mujahedin rörelsen. Rebellerna stöddes av USA, som såg det som en del av det kalla kriget...

När invaderade Sovjet Afghanistan?

Invasionen blev inledningen till ett tioårigt sovjetiskt terrorkrig. Än idag lider Afghanistan av konsekvenserna av den sovjetiska invasionen 1979.

Hur länge har det varit krig i Afghanistan?

Afghanistan har plågats av krig i drygt 40 år. Den senaste konflikten inleddes med "kriget mot terrorismen" efter terrordåden mot USA hösten 2001. Det USA-ledda anfallet var riktat mot den islamistiska talibanregeringen, som beskyddade Usama bin Ladin och hans terrornätverk al-Qaida.

Hur länge har talibaner funnits?

Taliban (pashto: طالبان), av arabiskans pluralis av ṭālib (طالب) för "student", är en politisk-religiös väpnad islamistisk och pro-pashtunsk rörelse som grundades i Kandahar 1994 och behärskade merparten av Afghanistan åren och åter tog makten sommaren 2021.

Vad gjorde Sovjet i Afghanistan?

Redan år 1978 inleddes ett uppror mot den sovjetstödda regeringen som tagit makten. Upproret blev bara förvärrat när Sovjetunionen i december 1979 gick in med ett stort antal trupper och ockuperade landet. Som ett resultat av Sovjetunionens sammanbrott, föll regimen i Afghanistan 1992.