:

Var Sverige en diktatur?

Innehållsförteckning:

 1. Var Sverige en diktatur?
 2. När blir en demokrati en diktatur?
 3. Vilka maktmedel kan användas i en diktatur?
 4. Vad utmärker en demokrati respektive en diktatur?
 5. Vad är en diktatur?
 6. Vad är diktaturer i andra länder?
 7. Vad är skillnaden mellan demokrati och diktatur?
 8. Vad är styrelseskicket diktatur?

Var Sverige en diktatur?

Exempel på länder som är diktaturer är Nordkorea, Kina och Iran. Statsskick betyder hur man styr ett land. Om statschefen är en monark det vill säga kung, drottning eller kejsare är det monarki. Sverige, Danmark och Norge är exempel på länder som är monarkier.

När blir en demokrati en diktatur?

Styrelseskicket diktatur är motsatsen till demokrati. I en diktatur styrs staten av en eller flera personer (ofta militärer) som inte är folkvalda. ... Diktaturer uppstår många gånger efter att ett politiskt parti eller militären tagit makten och avsatt den sittande regeringen.

Vilka maktmedel kan användas i en diktatur?

Maktmedel som används i en diktatur är t. ex. hot och våld. Då kan man använda maktmedel om någon tycker annorlunda än dom/den som styr landet.

Vad utmärker en demokrati respektive en diktatur?

Skillnaden är att i en diktatur får man inte tycka eller tro som man vill. Man får inte kritisera eller granska de som bestämmer i landet. ... Sverige, brukar man säga, är en demokrati, motsatsen till diktatur. Här får man tycka vad man vill och folket får vara med och välja vilka som ska styra landet.

Vad är en diktatur?

 • I en diktatur styrs staten av en eller flera personer (ofta militärer) som inte är folkvalda. Demokratier uppmuntrar folket att ta aktiv del i det politiska livet, medan renodlade diktaturer förnekar medborgarna den rättigheten. Folket kan inte välja vem eller vilka som ska styra.

Vad är diktaturer i andra länder?

 • Även i en rad andra länder har folket under kortare eller längre tid styrts av diktatur, som till exempel: Brasilien, Chile, Filippinerna, Grekland, Haiti, Irak, Iran, Kambodja, Portugal, Rumänien, Somalia, Spanien, Uganda och Zaire. Den demokratiseringsvåg som startade i Östeuropa i slutet av 1980-talet i samband med Sovjetunionens sönderfall, ...

Vad är skillnaden mellan demokrati och diktatur?

 • Detta är skillnaden mellan demokrati och diktatur. I vissa delar av världen är det diktatur. I andra delar av världen är det demokrati. Skillnaden är att i en diktatur får man inte tycka eller tro som man vill.

Vad är styrelseskicket diktatur?

 • Styrelseskicket diktatur är motsatsen till demokrati. I en diktatur styrs staten av en eller flera personer (ofta militärer) som inte är folkvalda. Demokratier uppmuntrar folket att ta aktiv del i det politiska livet, medan renodlade diktaturer förnekar medborgarna den rättigheten. Folket kan inte välja vem eller vilka som ska styra.