:

Kan man dö av blyförgiftning?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man dö av blyförgiftning?
  2. Hur vet man om det är bly?
  3. Var finns det bly?
  4. När förbjöds blyfärg?
  5. Vad händer om bly kommer ut i naturen?
  6. Hur blir man av med bly i kroppen?

Kan man dö av blyförgiftning?

Blyförgiftning[redigera | redigera wikitext] Blyförgiftning (saturnism) är en sjukdom som orsakas av för höga halter bly i blodet. Bly kan orsaka svåra skador på nervsystemet, njurarna, hjärt-kärlsystemet samt skada fortplantningsförmågan.

Hur vet man om det är bly?

Hur vet man att ett objekt innehåller bly och hur ska det förvaras? Bly är en blank metall, men i sin oxiderade form har bly en matt grå yta, så det kan vara svårt att se om ett objekt innehåller bly.

Var finns det bly?

Bly finns överallt i luft, mark och vatten. Tack vare att vi numera använder blyfri bensin har mängderna i miljön minskat. Lever, njure och vissa delar av skaldjur kan innehålla större mängder bly, men små mängder bly finns i de flesta livsmedel.

När förbjöds blyfärg?

Enligt en källa förbjöds det dock i Sverige 1927.

Vad händer om bly kommer ut i naturen?

Hur påverkas miljön av bly? ... I takt med att användningen av bly minskat har man sett sjunkande halter av bly i exempelvis strömming från Östersjön. Blyhalterna i grundvattnet har minskat sedan 90-talet. Bly kan skada nervsystemet hos djur.

Hur blir man av med bly i kroppen?

Bly transporteras via blod till de flesta organ och elimineras via urin och avföring. Efter kortvarig (dagar eller månader) exponering är halveringstiden för bly i blod och de flesta organ cirka en månad. Den del som ansamlas i skelett har dock lång halveringstid (5-10 år).