:

När ska potatisen i jorden?

Innehållsförteckning:

 1. När ska potatisen i jorden?
 2. Hur länge kan potatis ligga?
 3. Kan man odla potatis året runt?
 4. Vad är jord och läge för potatis?
 5. Hur länge ska jag sätt potatis?
 6. När ska du plantera potatisen?
 7. Hur kan man skörda potatis en och en?

När ska potatisen i jorden?

Potatis planterar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink. Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Sätter du tidigare får du vara beredd att skydda blasten med fiberduk mot den sista nattfrosten.

Hur länge kan potatis ligga?

Så håller potatis längre Potatis är en tålig knöl som vid rätt förvaring kan hålla upp till åtta månader. Optimal förvaring är mörkt och vid en temperatur mellan +4 till +6°C. Förvaras potatisen ljust kan den bilda ofarligt klorofyll som gör den grön.

Kan man odla potatis året runt?

Odla svarar: Absolut går det att odla potatis i hink inomhus hela året runt. Den kraftiga tilläggsbelysning som skulle krävas de solfattiga månaderna skulle dock naturligtvis medföra att det blir en mycket energikrävande gröda.

Vad är jord och läge för potatis?

 • Jord och läge för din potatis. Potatis odlas i något mager och väldränerad jord. Praktisera växtföljd, odla inte potatis på samma jord år efter år. Välj öppet, ljust läge.

Hur länge ska jag sätt potatis?

 • Tidig potatis odlas gärna lite tätare än sen potatis som brukar ge större skörd per planta. Vänta tills jorden blivit varm innan du sätter potatis. Den börjar inte växa förrän temperaturen i jorden nått 7 – 8°. Om du sätter för tidigt och sättpotatisen blir liggande utan att växa, ökar risken för sjukdomsangrepp.

När ska du plantera potatisen?

 • Sätt potatisen med ett radavstånd på 55−70 cm. Sätt inte för tätt, då ökar risken för bladmögel. Mellan varje knöl ska det vara 17−30 cm. Sena sorter behöver lite mer utrymme. Plantera ca 10 cm djupt. När blasten har kommit upp 10-15 cm, kupar du potatisen genom att putta upp jord runt hela plantan som den kan utvecklas i.

Hur kan man skörda potatis en och en?

 • Att skörda potatis en och en är ett fiffigt sätt att förlänga skördeperioden, särskilt för den tidiga potatisen. Potatisen kan plockas upp ur jorden en och en, vilket är väldigt praktiskt precis i början av skördeperioden. I år (2015) har potatisen på friland fått stå mycket längre än tidigare år utan att drabbas av bladmöge l.