:

Hur gör man med nya plankor till Plankstek?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man med nya plankor till Plankstek?
  2. Hur diskar man Planksteksplankor?
  3. Hur rengör man Plankstek?
  4. Får färg på planka?
  5. När kom Planksteken till Sverige?

Hur gör man med nya plankor till Plankstek?

Nya plankor ska stekas in för att ge den rätta smaken. Pensla plankorna rikligt med matolja, sätt in dem i ugnen på 200 grader och låt dem stå tills oljan börjar koka, vilket tar ca 10 minuter. Ta ut plankorna och pensla på mer olja. Låt plankorna stå i ugnen i ytterligare 5 minuter.

Hur diskar man Planksteksplankor?

Före varje plankstekning måste plankorna sedan smöras. Lägg ej plankorna i blöt, ej heller i diskmaskin. Diska av dem under rinnande varmt vatten. Plankorna skall ej heller användas i micro.

Hur rengör man Plankstek?

Diska av dem under rinnande varmt vatten. Plankorna skall ej användas i micro eller diskmaskin. Kom ihåg: Att trä är ett levande material som ändras/åldras efter livstid samt att det är mycket beroende av daglig skötsel.

Får färg på planka?

Plankan ställs in i mitten på ugnen i övervärme, 225 grader en kort stund tills potatismoset får en gyllenbrun färg. Plankan tas ut och köttet serveras med pepparsås och bearnaisesås. Plankstek introducerades i Sverige av krögaren Peder Bornebusch på Restaurang Prinsen.

När kom Planksteken till Sverige?

Plankan tas ut och köttet serveras med pepparsås och bearnaisesås. Plankstek introducerades i Sverige av krögaren Peder Bornebusch på Restaurang Prinsen. Rätten hade sin popularitetshöjdpunkt under 1970-talet. Ursprungligen var plankan gjord av hickory men numera tillverkas den av ek, som har bättre hållbarhet.