:

Hur länge risk för PSD?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge risk för PSD?
  2. Vad är plötslig spädbarnsdöd?
  3. Hur många barn dör i plötslig spädbarnsdöd?
  4. Hur minskar risken för plötslig spädbarnsdöd?
  5. Vad är spädbarnsdöd?

Hur länge risk för PSD?

Under den första levnadsmånaden är plötslig spädbarnsdöd mycket sällsynt, och därefter ökar vanligheten. Det är som vanligast vid 2-3 månaders ålder för att sedan avta. Cirka 80 procent av fallen har inträffat före 6 månaders ålder. I alla undersökningar finns det en övervikt av pojkar (cirka 60 %).

Vad är plötslig spädbarnsdöd?

  • Plötslig spädbarnsdöd är vanligast före sex månaders ålder. Det går inte att se några tecken på barnet innan det händer. Det sker alltid plötsligt och oväntat, och nästan alltid när barnet sover. Oklart varför plötslig spädbarnsdöd inträffar. Oklart varför plötslig spädbarnsdöd inträffar.

Hur många barn dör i plötslig spädbarnsdöd?

  • Oftast inträffar det under barnets första sex månader. I Sverige är plötslig spädbarnsdöd mycket ovanligt. I Sverige är det ungefär ett barn på sex tusen som dör i plötslig spädbarnsdöd (enligt 1177). Plötslig spädbarnsdöd har förekommit i alla tider och inträffar även i djurvärlden.

Hur minskar risken för plötslig spädbarnsdöd?

  • Minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Forskning från en rad länder visar att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar när man lägger barn på rygg istället för på mage när de ska sova. Att spädbarn sover på rygg är säkrare än på sidan, eftersom barnet kan rulla över från sida till mage.

Vad är spädbarnsdöd?

  • Plötslig spädbarnsdöd kallas på engelska för ”Sudden infant death syndrome” (SIDS). Den nu gällande definitionen av SIDS är ”Ett spädbarn som dör plötsligt och oväntat utan att dödsorsaken kan fastställas på grundval av anamnes, inspektion av dödsplatsen och rättsmedicinsk obduktion”