:

Hur länge ska man vara hemma efter lunginflammation?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge ska man vara hemma efter lunginflammation?
  2. Vad är vanliga symtom vid lunginflammation?
  3. Kan du få lunginflammation i båda lungorna?
  4. Hur ofta får du ett blodprov om du har lunginflammation?
  5. Vilka virus kan orsaka lunginflammation hos barn?

Hur länge ska man vara hemma efter lunginflammation?

Det vanligaste är att lunginflammation som behandlas med antibiotika läker helt på någon månad även om man kan känna av hosta och trötthet ytterligare någon tid. Om infektionen blir så kraftig att man behöver sjukhusvård tar det oftast längre tid eftersom kroppen har påverkats mer.

Vad är vanliga symtom vid lunginflammation?

  • Vanliga symtom vid lunginflammation är: 1 att det gör ont i bröstet när du andas eller hostar 2 hosta, som kan innebära att du hostar upp slem 3 att du känner dig trött och svag 4 feber, svettningar och frossa 5 andningspåverkan 6 förvirring, främst hos personer över 65 år

Kan du få lunginflammation i båda lungorna?

  • Du kan få lunginflammation i en lunga eller i båda lungorna. En lunginflammation i båda lungorna kallas dubbelsidig lunginflammation. En dubbelsidig lunginflammation behöver inte vara mer allvarlig. Du kan också få lunginflammation i endast en del av en lunga. Då är oftast orsaken en bakterie.

Hur ofta får du ett blodprov om du har lunginflammation?

  • Du får ofta lämna ett blodprov som kallas CRPom läkaren misstänker att du har lunginflammation. Det är ett test för att mäta graden av inflammation. Ibland mäts din syrehalt i blodet med en apparat som sätts på ditt finger. Där mäts ditt blods syresättning vilket kan betyda att du har lunginflammation.

Vilka virus kan orsaka lunginflammation hos barn?

  • Även olika virus kan orsaka lunginflammation. RS-virus orsakar varje år epidemier bland yngre barn, oftast under två års ålder. Några virus som ofta ger lunginflammation hos vuxna är exempelvis influensavirus och RS-virus. Ett annat exempel är det nya coronaviruset som ger sjukdomen covid-19, som orsakar lunginflammation hos en del.