:

Hur länge ska man tvätta sängkläder vid springmask?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge ska man tvätta sängkläder vid springmask?
  2. Hur fungerar Vermox?
  3. Kan man ha springmask utan att märka det?
  4. Vad är springmask i avföringen?
  5. Kan springmask ge symtom?

Hur länge ska man tvätta sängkläder vid springmask?

Tvätta smutsiga underkläder och sängkläder så fort som möjligt, helst samma dag som de byts. Äggen dör vid 60 grader. Dammsug eller dammtorka gärna badrum och sovrum varje dag så att de ägg som finns i bland annat damm försvinner. Rengör toaletten och handfatet, helst varje dag.

Hur fungerar Vermox?

Vanquin, Pyrvin eller Vermox dödar springmaskar, men inte deras ägg. Därför kan det vara naturligt att du ser nykläckta maskar/larver mellan den första och andra dosen. För att undvika återsmitta av de nykläckta larverna så upprepar du behandlingen efter två veckor, innan larverna har blivit könsmogna.

Kan man ha springmask utan att märka det?

  • Det gör att man kan ha springmask utan att märka det. De vanligaste symtomen på springmask hos vuxna och barn är annars de som beskrivs nedan. Det kliar intensivt i ändtarmsöppningen Det kliar oftast mest på kvällen och natten. Det kan göra att barn får svårt att somna eller att de sover dåligt.

Vad är springmask i avföringen?

  • Springmask ses i avföringen som tunna trådar cirka 1 cm långa. Om man inte ser någon mask i avföringen kan en tejpbit sättas över ändtarmsmynningen, låt den sitta över natten.Då fastnar maskarna där när de kommer ut för att lägga ägg.

Kan springmask ge symtom?

  • Springmask behöver inte ge några symtom om det är en lindrig infektion. Det gör att man kan ha springmask utan att märka det. De vanligaste symtomen på springmask hos vuxna och barn är annars de som beskrivs nedan. Det kliar intensivt i ändtarmsöppningen. Det kliar oftast mest på kvällen och natten.