:

Hur Mäska?

Innehållsförteckning:

  1. Hur Mäska?
  2. Varför Mäska ut?
  3. Vad händer om mäsken blir för varm?
  4. Hur kokar man öl?
  5. Hur mycket vatten kokar bort?
  6. Vad menas med mäskning?

Hur Mäska?

Kort sammanfattat innebär mäskning att man löser malt maltet i varmt vatten för att omvandla stärkelsen i malten till socker som sedan gör att ölet kan jäsas av jästen. Oftast används antingen en gryta eller en kylbox för att mäska.

Varför Mäska ut?

Ett av de viktigaste momenten i helmaltsbryggning är mäskningen. Utan mäskning så blir det inget öl och med en felaktig mäskning så blir ölet inte som förväntat. Mäskningen styr bland annat hur mycket proteiner, stärkelse och vilka proportioner av olika sockerarter som vörten kommer att ha.

Vad händer om mäsken blir för varm?

Man brukar säga att mäskningen består av olika raster, där varje rast består av en temperatur och tid. ... Temperaturen under mäskningen är en stor del av vad du kommer att få för öl när det jäst klart. Har du en mäsktemperatur på 62-65° C får du ett öl som jäser ut mycket.

Hur kokar man öl?

Humle som tillförs tidigt i koket kommer att ge ölen sin beska. Humle som tillförs sista kvarten ger smak och doft. Totalt ska vörten koka mellan 60-90 minuter. En viktig sak att tänka på är att ha en tillräckligt stor kastrull.

Hur mycket vatten kokar bort?

Normalt brukar man utgå från ca 10-15% avdunstning. Att hålla ett rullande kok innebär INTE att det ska stormkoka.

Vad menas med mäskning?

Från skrot till sötvört. När malten krossats kallas den för skrot. Mäskning innebär att skroten blandas med varmt vatten så att enzymerna kan omvandla stärkelsen till förjäsbara sockerarter som maltos och glukos.