:

När ska man ge barn D-vitamin?

Innehållsförteckning:

 1. När ska man ge barn D-vitamin?
 2. Kan man ge barn D-vitamin?
 3. Hur länge räcker en flaska D-vitamin?
 4. Varför ska man ge D droppar?
 5. Vad är D droppar bra för?
 6. Hur länge håller en flaska D droppar?
 7. Vad innehåller D-vitamin i mat?
 8. Varför är D-vitamin viktigt för skelettet?
 9. Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?
 10. Vilken form av D-vitamin finns i din hud?

När ska man ge barn D-vitamin?

Från en veckas ålder till åtminstone två års ålder ges D-vitamin till barn i form av D-droppar. I Sverige delas D-droppar ut gratis till alla småbarn från barnavårdcentralerna. Ibland bör föräldrarna ge D-vitaminer till barn som är äldre än två år, framförallt om barnet har vissa riskfaktorer för D-vitaminbrist.

Kan man ge barn D-vitamin?

Alla barn under två år behöver D-droppar varje dag, motsvarande 10 mikrogram D-vitamin. Styrkan på dropparna kan variera, läs på förpackningen. Barnhälsovården rekommenderar att man ger D-droppar som räknas som läkeme- del, eftersom de testas mer noggrant än D-vitamin som räknas som kosttillskott.

Hur länge räcker en flaska D-vitamin?

Hur länge ska man ge sitt barn D-droppar? Är man osäker säger hon att man gärna kan fortsätta med D-dropparna längre än de två första åren, åtminstone till 5 år. I Finland rekommenderas sedan några år tillbaka D-vitamintillskott till alla upp till 18 år.

Varför ska man ge D droppar?

D-vitamindroppar är framför allt ett vanligt sätt att försäkra sig om att små barn får i sig tillräckliga mängder av vitaminet. Vissa droppar med D-vitamin är läkemedelsklassade eftersom de används som förebyggande läkemedel och inte som kosttillskott.

Vad är D droppar bra för?

För att säkerställa att alla barn får tillräckligt med D-vitamin rekommenderar Livsmedelsverket tillskott av D-vitamin de två första levnadsåren. Vitaminet reglerar benbildningen och skelettillväxten. Brist på D-vitamin hos späda och små barn gör att skelettet blir mjukt och missformat.

Hur länge håller en flaska D droppar?

Vissa barn behöver fortsätta med D-droppar även efter 2 år. Det gäller barn som har mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk. Hur länge de behöver fortsätta med D-dropparna varierar, men ett generellt råd är att fortsätta åtminstone upp i femårsåldern.

Vad innehåller D-vitamin i mat?

 • D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Varför är D-vitamin viktigt för skelettet?

 • Att D-vitamin är viktigt för skelettet är välkänt sedan länge, det är därför alla småbarn rekommenderas tillskott med D-droppar. D-vitamin har i många studier testats (tillsammans med kalcium) för att stärka skelettet även hos vuxna och motverka benskörhet.

Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?

 • Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.

Vilken form av D-vitamin finns i din hud?

 • Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.