:

Är det farligt att stretcha för mycket?

Innehållsförteckning:

 1. Är det farligt att stretcha för mycket?
 2. Hur länge ska man stretcha för att bli vig?
 3. Hur många gånger om dagen ska man stretcha?
 4. Vad är dynamisk stretch?
 5. Vad händer om man stretchar varje dag?
 6. Är det farligt att stretcha ryggen?
 7. Hur man gör för att bli vig?
 8. Hur mycket kan man stretcha på en dag?

Är det farligt att stretcha för mycket?

Det finns exempelvis studier som visar att dansare som stretchar för mycket kan få svårläkta skador, de drar helt enkelt sönder sina muskler. Andra studier visar att fotbollspelare, som oftast är rätt stela, kan förebygga skador genom att behålla en normal rörlighet.

Hur länge ska man stretcha för att bli vig?

Se till att få in minst en halvtimme åt gången för att verkligen hinna gå igenom hela kroppen ordentligt. När du ska stretcha fascian, en typ av bindväv, är det viktigt att hålla varje stretch länge, minst ett par minuter. Då blir effekten mer djupgående och bestående.

Hur många gånger om dagen ska man stretcha?

Men eftersom skälen till att stretcha är många kan man välja att göra det varje dag för avspänning eller varannan dag för att säkerställa god rörlighet. För dig som har besvär med en redan för kort eller för styv muskel måste dock dosen ökas.

Vad är dynamisk stretch?

Statisk stretching innebär att man sträcker muskeln och håller kvar i en fixerad position. Dynamisk stretching bygger på rörelse och innebär att man går ut i ytterläge en kort stund och sedan tillbaka.

Vad händer om man stretchar varje dag?

Det ska inte göra ont och ryckiga rörelser kan orsaka mer skada än nytta. Det finns också tillfällen när du inte bör stretcha, som vid skador, infektioner, feber och frakturer. Hitta en balans, få en bra kontakt i muskeln utan att gå till ett fullt ytterläge.

Är det farligt att stretcha ryggen?

De allra flesta som har måttligt ont i ryggen kan lindra sina besvär genom att stretcha. Att ta några minuter varje dag för att sträcka ut och öka kroppens rörelseomfång fungerar som ett utmärkt botemedel mot många, långa dagar framför datorn.

Hur man gör för att bli vig?

Bli vig snabbt - 5 tips

 1. Värm upp ordentligt. Varma muskler är mjukare, därför är det viktigt att du värmer upp innan du börjar stretcha.
 2. Använd en foamroller. En artikel från 2015 visade att foamrolling kan bidra till ökad rörlighet vid regelbunden användning. ...
 3. Lägg tid på stretchingen. ...
 4. Slappna av.

Hur mycket kan man stretcha på en dag?

Man kom fram till en slutsats att stretching i 5-30 minuter om dagen gav bättre rörlighet jämfört med ingen stretching alls, vilket kanske är en självklarhet. Detta ger en indikation på hur länge man bör stretcha om dagen.