:

Hur tar man sig igenom en kris?

Innehållsförteckning:

  1. Hur tar man sig igenom en kris?
  2. Hur länge varar en livskris?
  3. Hur länge kan man vara i chock?
  4. Vad innebär en kris?
  5. På vilka sätt kan pensioneringen innebära en utvecklingskris?

Hur tar man sig igenom en kris?

Det är bra att försöka hitta situationer när du mår bra och tillåta dig själv att vara kvar där under en tid. Det kan till exempel vara att spela eller lyssna på musik. Det kan också vara att måla, skriva, ta ett bad eller vara ute i naturen. Försök hitta något som du tycker om att göra.

Hur länge varar en livskris?

Det finns ingen allmän tid för hur länge en kris pågår, utan krisens längd och intensitet är beroende av många omständigheter. Bland annat påverkar händelsens allvarlighet, våra tidigare erfarenheter, tillgången till hjälp och stöd under bearbetningen och vår sociala situation krisens förlopp.

Hur länge kan man vara i chock?

Chock − inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen. Att en chockad person verkar opåverkad kan misstolkas av omgivningen som att han eller hon är oberörd. Reaktion − när den drabbade börjar inse och reagera på vad som har hänt.

Vad innebär en kris?

Krisreaktionens fyra olika faser Om chockfasen blir långvarig ökar risken för självdestruktiva impulshandlingar. Därför ska man aldrig skicka hem någon till ensamhet som är i chockfas. Kontakta anhöriga, vänner eller arbetskamrater. Reaktionsfas – präglas av längtan, protest, smärta och depressivitet.

På vilka sätt kan pensioneringen innebära en utvecklingskris?

Man är ute på okänd mark och känner varken igen sig själv eller människorna runt omkring en. Man pratar då om en utvecklingskris. Omständigheter som kan utlösa den här typen av kris är exempelvis puberteten, pensionen, att barnen flyttar hemifrån eller att man själv för första gången ska flytta hemifrån.