:

Hur länge kan man ha en menskopp?

Innehållsförteckning:

 1. Hur länge kan man ha en menskopp?
 2. Vilken menskopp ska jag välja?
 3. Hur vet man om menskoppen är för liten?
 4. Hur mycket protein kan man få i sig med en blandad kost?
 5. Varför Ska man få i sig protein när man tränar?
 6. Hur kan man öka sitt intag med proteinpulver?
 7. Hur mycket protein behövs för att minska kroppsvikt och Dag?

Hur länge kan man ha en menskopp?

Blodet samlas i koppen och du tömmer den i toaletten några gånger om dagen. En menskopp kan användas i flera år. Du kan bada och träna med menskopp, och den syns eller känns inte. Det kan vara svårt att veta vilket mensskydd du ska använda om du just har börjat att få mens.

Vilken menskopp ska jag välja?

Generellt kan sägas att dom större modellerna (strl L eller XL) är bättre om du har riklig mens och den mellanstora koppen (strl M) fungerar bättre för kvinnor som blöder mindre. Du väljer menskoppens kapacitet efter dom dagar som du blöder mest. I de flesta fall kan du ha samma menskopp hela mensen.

Hur vet man om menskoppen är för liten?

Försök känna efter om menskoppen är rund (=utvecklad) eller oval (=inte helt utvecklad) genom att med fingertopparna känna efter på undersidan och lite på kanterna av menskoppen. Om du använder en väldigt mjuk kopp, så kan det vara så att den sitter bra, trots att den är mer oval än rund.

Hur mycket protein kan man få i sig med en blandad kost?

 • Det motsvarar minst 50-70 gram protein per dag. Det är lätt att få i sig det med en blandad kost. Enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning om matvanorna i Sverige kommer i genomsnitt 17 procent av kalorierna från protein.

Varför Ska man få i sig protein när man tränar?

 • Protein och träning Fysisk aktivitet gör att man får mer muskler, vilket ökar proteinomsättningen i musklerna. Mycket hård träning, särskilt uthållighetsidrott, leder även till att nedbrytningen av muskler ökar och att musklerna på grund av detta behöver "repareras". Därför är det viktigt att få i sig protein när man tränar.

Hur kan man öka sitt intag med proteinpulver?

 • Kosttillskott med protein Den som vill öka sitt proteinintag och inte vill eller kan öka sitt matintag mer, kan ha stor nytta av ett proteinpulver. Proteinpulver är det i särklass enklaste sättet att öka sitt intag, och det är dessutom mycket lättare för kroppen att ta upp protein utblandat i vätska än livsmedel som innehåller protein.

Hur mycket protein behövs för att minska kroppsvikt och Dag?

 • För personer över 65 år bör proteinet bidra med 15-20 procent av energin. Personer med låga energiintag, under 8 megajoule (MJ) eller 1920 kilokalorier (kcal) per dag, behöver öka andelen protein så att den fortfarande motsvarar cirka 1,1 gram protein per kilo kroppsvikt och dag.