:

Hur lång tid tar en Glasyrbränning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar en Glasyrbränning?
  2. Måste all lera brännas?
  3. Kan man härda lera i vanlig ugn?
  4. När kan man öppna Keramikugnen?
  5. Vad gör man av lera?

Hur lång tid tar en Glasyrbränning?

Föremålen bränns i ca 900 grader i en så kallad skröjbränning, en bränning som ungefär tar ett dygn. När föremålen svalnat är det dags för glasering och nu dekoreras även vissa av mina alster. Mina melerade askar får exempelvis ett extra lager med en färgglad glasyr för att få fram de melerande mönstrena.

Måste all lera brännas?

När det gäller lera som ska brännas får man känna efter vilken man tycker är skönast att jobba med. Till lergods och stengods kan man använda samma lera, det är bränningstemperaturen som gör skillnaden. En del leror passar dock bättre till lergods eftersom de inte ska brännas i så hög temperatur som stengodsföremål.

Kan man härda lera i vanlig ugn?

En vanlig ugn räcker inte. Du måste kunna hetta upp dina föremål till över 500-600 grader, gärna mycket varmare än så. ... Om du vill prova någon enstaka gång att härda ett föremål kan du hyra en ugn. Kolla i så fall i ditt närområde efter möjligheter att göra detta.

När kan man öppna Keramikugnen?

Vi rekommenderar skröjbränning av lergodslera till ca 920°C då alla våra glasyrers flyttal är beräknade på basis av denna skröjtemperatur. Om man skröjer mycket under 920°C får man en porösare och mer sugande skärv med för tjockt glasyrskikt och rinningar eller krypningar som resultat.

Vad gör man av lera?

Lera har flera användningsområden, bland annat i pappersindustrin (kaolin), till keramik, inom spa och som tätningslager.