:

När ska man plocka lavendel för torkning?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man plocka lavendel för torkning?
  2. Hur länge doftar lavendel?
  3. När lavendeln blommat ut?
  4. Kan man äta alla lavendel?
  5. Kan man göra egen lavendelolja?

När ska man plocka lavendel för torkning?

När du vill använda lavendel i matlagningen eller göra doftpåsar av den så ska du plocka blommorna när de är helt utslagna, det är då som de har som mest eterisk olja i sig. Om du däremot vill torka blommorna för dekoration så är det bäst att plocka dem innan de har slagit ut.

Hur länge doftar lavendel?

Kransar av lavendel håller en evighet. Lavendelkransar sprider sin väldoft länge.

När lavendeln blommat ut?

I augusti när lavendeln blommat över är det läge att klippa ner buskarna. Då trimmar man ner en bit på de gröna skotten innan de hunnit bli förvedade och behåller på så sätt fina täta buskar. Har du missat att göra en vårbeskärning kan du ändå testa att beskära en bit ner i det vedartade.

Kan man äta alla lavendel?

Det finns flera sorter av lavendel, Lavendula, och alla går att äta. Godast när man snoppar av de små blommorna och använder dem i olika bakverk och sötsaker, men man kan också strö dem på en potatissallad eller en den grillade köttbiten, gärna lamm eller vilt.

Kan man göra egen lavendelolja?

Fyll din glasburk med torkade lavendelblommor och häll över din basolja. Tänk på att inte fylla burken upp till kanten, utan lämna 2 cm då blommorna kommer svälla. Sätt nu in burken i ugnen och låt den stå i 5-6 timmar. När oljan är klar silar du den genom en silduk och pressar ur den sista oljan ur blommorna.