:

Hur länge håller öppnad Sondmat?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge håller öppnad Sondmat?
  2. Hur länge kan man leva med sondmatning?
  3. Hur ofta byter man sond?
  4. Vad innehåller Sondmat?
  5. När behövs sondmatning?
  6. Vad händer om sonden sitter fel?
  7. Vad kan du göra för att livskvaliteten kan bli så bra som möjligt för en person som får mat via en sond?
  8. Hur ofta ska PEG bytas?
  9. När kan en sond behöva användas?

Hur länge håller öppnad Sondmat?

Öppnad förpackning som förvaras i rumstemperatur ska kasseras efter 4 timmar. Öppna system tillåter inte längre hängtid än 4 timmar. Slutna system kan hänga upp till 24 timmar.

Hur länge kan man leva med sondmatning?

Du kan leva precis som vanligt när du har sond. Denna typ av sond är utmärkt att använda vid näringstillförsel under kortare tid, 2-4 veckor. Om behov av näringstillförsel krävs under längre perioder är s k PEG att föredra, då planerad dygnsmängd sondvälling oftare kan ges via PEG jämfört med nasogastrisk sond.

Hur ofta byter man sond?

Man behöver inte byta sonden om den fungerar väl. Vanligaste orsaken till att man kan behöva byta den är att det blir stopp i den. En variant att fixera sonden på är med tejp Fixomull. Man klipper en remsa 1 x 4 cm och klistrar fast mot kinden.

Vad innehåller Sondmat?

Innehåller proteinblandningen P4, en unik kombination av vassle, sojaprotein, ärtprotein och kasein, samt en blandning av gynnsamma fetter med EPA/DHA, som följer de senaste riktlinjerna för nutritionsbehandling. 500 ml eller 1000 ml.

När behövs sondmatning?

Din vårdgivare har rekommenderat sondmatning för dig eller din närstående eftersom det hjälper dig att få i dig de näringsämnen som din kropp behöver, men som du just nu inte får i dig. Med rätt mängd näring minskar risken för oönskade konsekvenser av undernäring.

Vad händer om sonden sitter fel?

Om sonden fastnar på 20-30 centimeters avstånd så kan orsaken vara ett bråck eller en divertikel i matstrupen. Sonden får då inte forceras ner med våld då det är risk för skador på matstrupen, i värsta fall kan en perforation orsakas.

Vad kan du göra för att livskvaliteten kan bli så bra som möjligt för en person som får mat via en sond?

Ditt energi/näringsbehov tillgodoses via sondmaten det du väljer att äta kan vara sådant du längtar efter. Om du har svårt att svälja eller inte kan svälja alls kan det ändå vara viktigt att känna smak av mat. Man kan då tugga på vanlig mat och sedan spotta ut den.

Hur ofta ska PEG bytas?

PEG-katetern kan vid noggrann skötsel sitta kvar i många år. Katetern byts bara om den av någon anledning inte fungerar eller har gått sönder. Var noga med att plattan mot bukväggen sitter så att katetern inte kan glida ut och in för mycket, eftersom det innebär risk för läckage.

När kan en sond behöva användas?

En grövre sond kan föredras om syftet med sonden är att avlasta mag- och tarmkanalen, då det kan vara svårare att aspirera ur ventrikeln med en tunnare sond. Om sonden är svår att föra ner genom matstrupen går det vanligtvis bättre om man byter till en större storlek.