:

Hur länge låter hesa Fredrik?

Innehållsförteckning:

 1. Hur länge låter hesa Fredrik?
 2. Vad gör man om hesa Fredrik låter?
 3. När började hesa Fredrik?
 4. Hur många gånger tutar hesa Fredrik?
 5. Vilken ton har hesa Fredrik?
 6. Vad ska man göra när Krigslarmet går?
 7. Vad heter flyglarmet?
 8. När började Hesa Fredrik fyra gånger per år?

Hur länge låter hesa Fredrik?

Signalen Hesa Fredrik testas en gång per kvartal, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Om du hör signalen vid en annan tidpunkt än då den testas, eller får ett VMA i mobilen ska du: Gå inomhus och stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.

Vad gör man om hesa Fredrik låter?

Det man bör göra om man hör signalen är att gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4 eller SVT. Där sänds ett meddelande om vad som har hänt eller vad som kan hända och anvisningar om vad man kan göra för att skydda sig.

När började hesa Fredrik?

På födelsedagen är det återigen dags att kolla hur rösten låter. Vid klockan 15 på måndagen kommer ”Hesa Fredrik” att testas och ett tjut kommer att höras. Men ”Hesa Fredrik” har sin funktion – att varna oss för påtaglig fara. Namnet har funnits länge men uppkom 1931 när signalen testades för första gången.

Hur många gånger tutar hesa Fredrik?

Oscar Fredrik Rydqvist, krönikör på Dagens Nyheter, tyckte att den nya larmsignalen lät lika hes som han själv och uttrycket spred sig sedan snabbt. Varningssystemet, VMA, testas fyra gånger per år, klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Vilken ton har hesa Fredrik?

När man hör den någon annan gång än vid testtillfällena ska man gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation, och lyssna på SR P4 för information om vad som har inträffat. Det är denna signal som sedan 1986 används som testsignal och är känd som "Hesa Fredrik".

Vad ska man göra när Krigslarmet går?

Hör du signalen när larmet inte är test ska du:

 1. Hålla dig inomhus med stängda dörrar, fönster och ventilation.
 2. Lyssna på radion / inhämta information. Sveriges Radio P4 är beredskapskanal, alltså din lokala P4-station.
 3. Skyddsrummen används endast vid risk för krig.
BE

Vad heter flyglarmet?

Så föddes "Hesa Fredrik" Signalen finns i fyra olika kategorier – beredskapslarm, flyglarm, viktigt meddelande till allmänheten (VMA) och faran över. Larmet testades för första gången 1931 och även om dess officiella namn är Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) fick den snart sitt mer kända namn.

När började Hesa Fredrik fyra gånger per år?

Det är signalerna som skär igenom allt. Larmet vi helst bara hör de där fyra gångerna per år då det testas. För annars varnar ju "Hesa Fredrik" oss för påtaglig fara. Larmet testades för första gången 1931 och även om dess officiella namn är Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) fick den snart sitt mer kända namn.