Hur länge har sedlar funnits?
Innehållsförteckning:
- Hur länge har sedlar funnits?
- Hur ofta byts sedlar ut?
- Vad menas med byteshandel?
- Vad innebar byteshandel som var vanligt förr i tiden?
- När började man med pengar?
- Varför byts sedlar ut?
Hur länge har sedlar funnits?
Svenska sedlar har givits ut sedan 1661. Under 20 byttes såväl sedlar som mynt ut och de nya sedlarna har följande valörer: 20 kr, kr, 2 kr och 1000 kr.
Hur ofta byts sedlar ut?
De nuvarande 20-, 50- och 1000-kronorssedlarna blir ogiltiga efter den . I oktober 2016 kommer nya 100- och 500-kronorssedlar, nya 1-och 5-kronorsmynt samt en ny valör, 2-kronan. De nuvarande 100- och 500-kronorssedlarna samt alla mynt, utom 10-kronan, blir ogiltiga efter den .
Vad menas med byteshandel?
Byteshandel är handel som utgörs av byten av reala nyttigheter mot andra reala nyttigheter. Med reala nyttigheter menas någonting som någon uppfattar ha en reell nytta t. ex. mat, en bil, eller en plastpåse.
Vad innebar byteshandel som var vanligt förr i tiden?
Under stenåldern var byteshandeln viktig. Man kunde sälja det man var bra på och få tillbaka något som man inte klarade av eller ville göra. En jägare kunde till exempel byta kött mot sädeskorn så att han själv kunde få mjöl till bröd och bonden fick i sin tur kött på bordet.
När började man med pengar?
De första mynten började användas i Lydien, som idag är västra Turkiet, omkring år 650 f Kr. Världens största mynt är de svenska myntplåtarna av koppar från 1600-talet. Ett tio dalers silvermynt i koppar vägde 19,7 kg. På 900-talet e Kr började papperspengar användas i Kina.
Varför byts sedlar ut?
Det fanns flera skäl till att Riksbanken valde att byta ut de gamla sedlarna och mynten. De äldre sedlarna, som blev ogiltiga under 20, utformades för ungefär 30 år sedan och behövde moderniseras. De nya sedlarna har fått nya säkerhetsdetaljer för att bli svårare att förfalska.