:

Vilka var för och vilka var emot allmän och lika rösträtt i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka var för och vilka var emot allmän och lika rösträtt i Sverige?
  2. Vad är skillnaden mellan allmän och lika rösträtt?
  3. Vad händer med rösträtten i Sverige under årtiondet?
  4. Vilka var emot demokratiseringen?
  5. Vad ledde till allmän rösträtt?
  6. När kom rösträtten för kvinnor i Sverige?
  7. Hur påverkade industrialiseringen Rösträttsrörelsen?

Vilka var för och vilka var emot allmän och lika rösträtt i Sverige?

Under trycket av den våg av revolutioner som skakade Europa vid slutet av första världskriget beslutade riksdagen om allmän och lika rösträtt för kvinnor och män den . Reformen genomfördes efter förslag från en koalitionsregering bestående av liberaler och socialdemokrater.

Vad är skillnaden mellan allmän och lika rösträtt?

Allmän och lika rösträtt innebär att varje medborgare har samma röstvärde, till skillnad från graderad rösträtt. ... Där kvinnor generellt saknar rösträtt förekommer uttrycket "allmän rösträtt för män".

Vad händer med rösträtten i Sverige under årtiondet?

Det avskaffades 1945. Fattigvårdsstrecket infördes 1909 och innebar då att den som fick bidrag från fattigvården (som dagens socialbidrag) förlorade rösträtten. Efter 1921 ändrades det till att innebära att den som var omhändertagen av fattigvården inte fick rösta.

Vilka var emot demokratiseringen?

Vägen mot Sveriges demokratisering påbörjades under perioden i samband med att ett modernt svenskt partiväsende formades. Stora stridsfrågor var tullfrågan, upplösningen av unionen med Norge och försvarsfrågan, men viktigast var kampen om allmän rösträtt.

Vad ledde till allmän rösträtt?

Genom det första grundlagsbeslutet den och det andra grundlagsbeslutet (en grundlagsändring kräver ett riksdagsval däremellan) den 26 januari 1921, kunde man slutligen införa lika och allmän rösträtt för kvinnor även för val till riksdagens båda kammare.

När kom rösträtten för kvinnor i Sverige?

Först 1919 gick slutligen ett lagförslag igenom, och andrakammarvalet 1921 blev därefter det första val i Sverige där allmän rösträtt för kvinnor praktiserades.

Hur påverkade industrialiseringen Rösträttsrörelsen?

Socialdemokraterna förespråkade storstrejker för att snabbare komma framåt i frågan. Liberalerna var emot tvång och radikala aktioner. Motsättningarna gjorde att många socialdemokrater lämnade rösträttsrörelsen. De förde i stället kampen via arbetarrörelsen och Socialdemokratiska arbetarepartiet, som hade bildats 1889.