:

Hur var det att leva under vikingatiden?

Innehållsförteckning:

  1. Hur var det att leva under vikingatiden?
  2. Hur kom vikingatiden till?
  3. Vad hände med vikingarna?
  4. Hur långt österut kom vikingarna?
  5. När var vikingatiden i Skandinavien?
  6. Vad är vikingatiden?
  7. Vad är medeltiden för medeltiden?
  8. Vad var kristendomen under medeltiden?

Hur var det att leva under vikingatiden?

Under vikingatiden bodde en familj på ungefär 6-10 personer i varje hus. Man försörjde sig som hantverkare eller levde på handelsverksamhet. Husen bestod för det mest av ett stort rum där man både levde och sov så och ett rum som användes som verkstad eller förråd.

Hur kom vikingatiden till?

Det brukar sägas att vikingatiden började med angreppet på Lindisfarne försommaren 793, när ett kloster på norra Englands östkust angreps av vikingar som dödade flera munkar medan andra lyckades fly.

Vad hände med vikingarna?

År 1066 inträffade två stora och viktiga slag i England som förändrade historien. ... I Stamford Bridge besegrades den norske kungen Harald Hårdråde av anglosaxarna med ledning av kung Harold Godwinson, och detta slag betraktas som slutet på vikingatiden eftersom vikingarna slutade med sina storskaliga fälttåg efter det.

Hur långt österut kom vikingarna?

Det är nog det som de vikingatida skandinaverna är mest kända för idag. Ibland står det om utlandsresor i runstenarnas texter. En del av vikingarna reste österut genom Ryssland och vidare bort på floderna tills de kom till östra delen av Medelhavet och Svarta havet. Andra reste västerut till England.

När var vikingatiden i Skandinavien?

  • För de flesta var livet och identiteten knutna till den jordbruksbygd de bodde i. Vikingatiden är namnet på en historisk tidsperiod i Skandinavien och oftast avses tiden cirka . Ordet viking finns på några få runstenar från perioden och verkar oftast betyda ungefär ”sjörövare”. Det var alltså inte namnet på ett folk eller en grupp.

Vad är vikingatiden?

  • Vikingatiden är namnet på en historisk tidsperiod i Skandinavien och oftast avses tiden cirka . Ordet viking finns på några få runstenar från perioden och verkar oftast betyda ungefär ”sjörövare”. Det var alltså inte namnet på ett folk eller en grupp.

Vad är medeltiden för medeltiden?

  • Medeltiden. Med medeltiden avses perioden från antikens slut till renässansens början, ungefär från 500 e.Kr till 1500 e.Kr (men Nordens medeltid räknas från ca 10).

Vad var kristendomen under medeltiden?

  • Under slutet av medeltiden var kristendomen, vid sidan av islam, tidens mest snabbväxande religion och fungerade som den sammanhållande länken i den europeiska civilisationen. Men samtidigt bar den också frön till splittring i form av olika kättarrörelser och en gryende protestantism.