Hur kom kollektivavtalen?
Innehållsförteckning:
- Hur kom kollektivavtalen?
- Vad är syftet med medbestämmandelagen?
- När gäller medbestämmandelagen?
- Vad reglerar MBL?
- Hur kom den svenska modellen till?
- Vad är syftet med LAS?
- Varför samverkansavtal?
- I vilka fall har arbetstagarorganisationerna tolkningsföreträde?
Hur kom kollektivavtalen?
Kollektivavtalet uppstod i Europa under senare delen av 1800-talet som ett uttryck för arbetstagarnas strävan att utjämna styrkeförhållandet till arbetsgivarna. I Sverige fick arbetare på den privata sidan rätt att förhandla och organisera sig i fackliga organisationer 1928.
Vad är syftet med medbestämmandelagen?
De grundläggande reglerna för den kollektiva arbetsrätten finns i Lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL). Syftet med lagen är ökad delaktighet och ökat inflytande för de anställda. Detta säkerställs genom arbetsgivarens skyldighet att informera och förhandla med de fackliga organisationerna.
När gäller medbestämmandelagen?
Den allmänna förhandlingsrätten i 10 § ska tillämpas vid förhandlingar enligt första stycket även om arbetstagarorganisationen saknar medlemmar som är anställda hos arbetsgivaren. Skyldigheten att förhandla gäller inte om det har funnits hinder mot förhandlingen som inte har berott på arbetstagarorganisationen.
Vad reglerar MBL?
Lagen reglerar i huvudsak: Förhandlingsrätt – Rätt för arbetstagare och arbetsgivare att förhandla med motparten i vissa frågor. Till exempel har arbetsgivare skyldighet att förhandla med arbetstagarorganisationen om viktigare förändring i verksamheten eller viktigare förändring av arbets- och anställningsförhållanden.
Hur kom den svenska modellen till?
I Sverige har den svenska modellen funnits sedan 1938 då det första kollektivavtalet tecknades av LO och Svenska Arbetsgivarföreningen, SAF, i Saltsjöbaden. Det finns en lagstiftning kring arbetet med anställningsvillkor men den gäller anställningsskydd, arbetstid, semester och annan ledighet.
Vad är syftet med LAS?
LAS betyder Lagen om Anställningsskydd och är en lag som är till för att skydda anställda. Lagen reglerar hur en arbetsgivare får hantera situationer som uppsägningar och provanställningar. Enligt LAS får en arbetsgivare till exempel inte säga upp en anställd utan att ha en så kallad saklig grund.
Varför samverkansavtal?
Med ett samverkansavtal ges förutsättningar till dialog i syfte att skapa bättre verksamheter och friska arbetsplatser. Samverkan är en process som förutsätter en vilja att samverka och att förhållningssättet genomsyrar hela organisationen.
I vilka fall har arbetstagarorganisationerna tolkningsföreträde?
Om arbetsgivaren inte är bunden av något kollektivavtal alls, är arbetsgivaren skyldig att förhandla enligt 11 § med alla berörda arbetstagarorganisationer i frågor som rör uppsägning på grund av arbetsbrist eller en sådan övergång av ett företag, en verk- samhet eller en del av en verksamhet som omfattas av 6 b § ...