:

När kom islam till Iran?

Innehållsförteckning:

  1. När kom islam till Iran?
  2. Vad har man för religion i Iran?
  3. Vad hette Iran förr?
  4. Är Teheran vara?
  5. Finns religionsfrihet i Iran?

När kom islam till Iran?

Iran genomgick en omfattande industrialisering under Pahlavidynastin som skapade det moderna Iran. Landet blev officiellt en islamisk republik den efter den iranska revolutionen ledd av ayatollah Ruhollah Khomeini.

Vad har man för religion i Iran?

Den överväldigande majoriteten av iranierna är muslimer. De allra flesta – särskilt inom de största folkgrupperna perser och azerier – tillhör den shiamuslimska inriktningen inom islam. Iran har världens största shiamuslimska befolkning. Andra religiösa grupper diskrimineras.

Vad hette Iran förr?

Shahen inledde en storskalig industrialisering, byggde järnvägar och satsade på utbildning. Under 1930-talet ökade protesterna mot shahens diktatur. 1935 bytte landet namn från Persien till Iran.

Är Teheran vara?

Teheran (alternativt Tehran, persiska تهران) är en provins i norra Iran. Den hade invånare 2011, vilket gör den till den folkrikaste provinsen i landet. ... Provinsen breder i huvudsak ut sig söderut och österut om dess administrativa huvudort, Teheran, som även är Irans huvudstad.

Finns religionsfrihet i Iran?

Religionsfrihet råder inte i Iran. Det är inte tillåtet att fritt välja religion. Att konvertera från islam till en annan religion är belagt med dödsstraff.