:

Vem kom på falafel?

Innehållsförteckning:

  1. Vem kom på falafel?
  2. När kom falafel till Sverige?
  3. Vem tog falafel till Sverige?
  4. Hur kan man göra falafel?
  5. Vilket land kommer falafel från?
  6. Varför är falafel så billigt i Malmö?
  7. När uppfanns falafel?
  8. Vad innehåller en Falafelrulle?
  9. Var kan man köpa falafel?
  10. Vart växer kikärtor?
  11. Vad serverar man falafel till?
  12. Hur många portioner kan man ha på en falafel?
  13. Hur ofta serveras falafeltallrik?

Vem kom på falafel?

Man tycks inte känna till falafelns exakta ursprung, men en vanlig teori är att falafeln från början kommer från Egypten, men då som rätten Tameya , vars huvudingrediens är bondbönor och inte kikärtor. Att göra falafel med kikärtor som huvudingrediens tillkom senare, först när Tameyan hade spridits över Mellanöstern.

När kom falafel till Sverige?

Sadoo Iskandaranis farfar är en av de som introducerade denna friterade kikärtsboll i Malmö efter att ha kommit till Sverige från Libanon 1985. Det är en historia om Sadoos farfar som med hjälp av en annan äldre man lärde sig laga falafel för att mätta barnens munnar.

Vem tog falafel till Sverige?

I slutet av 1980-talet började Youssif Iskandarani göra falafel i Malmö. Han har setts som den som introducerade rätten i Sverige och har ofta omnämnts som Malmös bästa falafel.

Hur kan man göra falafel?

Gör så här

  1. Blötlägg kikärterna i vatten över natten, eller 9–12 timmar. ...
  2. Skala och hacka lök och vitlök. ...
  3. Mixa de blötlagda kikärterna i omgångar, tillsätt lite vatten. ...
  4. Hetta upp oljan till 185 grader i en djup kastrull. ...
  5. Gör bollarna. ...
  6. Källsortera ditt matavfall till återvinning och njut av din falafel!

Vilket land kommer falafel från?

Falafel förknippas numera ofta med rätter från Mellanöstern, men hur tog den sig dit? De som först tog till sig falafel var de judiska samhällena i Palestina och därefter dröjde det ett tag innan den blev en populär maträtt i Israel.

Varför är falafel så billigt i Malmö?

Den främsta faktorn till att den är billig är utbud och efterfrågan. De som efterfrågar falafel är främst grupper som generellt inte har mycket pengar att röra sig med, till exempel studenter.

När uppfanns falafel?

Det exakta ursprunget är okänt, men det finns många teorier. Men vet inte när eller vem som uppfann den, men enligt flera teorier framställdes den först i Egypten av de egyptiska kopterna som sedan förde den vidare till Mellanöstern. Andra teorier menar att falafel faktiskt härstammar från Indien på 600-talet.

Vad innehåller en Falafelrulle?

Ingredienser

  • 1 rödlök.
  • 2 msk färskpressad limejuice.
  • 400 g fryst eller färsk falafel.
  • 4 stora tortillabröd.
  • 250 g hummus.
  • 2 skivade avokador.
  • 2 dl surkål.
  • 2 dl färsk hackad koriander.

Var kan man köpa falafel?

Falafel | Köp dina varor online | Coop.

Vart växer kikärtor?

Kikärtor härstammar från sydvästra Asien men importeras i dag huvudsakligen till Sverige från Turkiet. De är rika på proteiner, mineraler och kostfiber och har en nötliknande smak. De mosar sig inte vid kokning utan ska kokas väl. Kikärtor används i grytor, sallader, soppor, pastejer, hummus och i falafel.

Vad serverar man falafel till?

  • Vad serverar man falafel till? Man serverar vanligtvis falafel till pitabröd, men när det kommer till falafel finns det egentligen inga fel. Du kan äta falafelrulle, falafel med pommes, falafelsallad med mera. Läs mer om vad man kan servera falafel till i våra recept.

Hur många portioner kan man ha på en falafel?

  • Falafel, 6 portioner. 500 g torkade kikärtor. 1 msk bikarbonat. 1 stor lök, hackad eller 3-4 st salladslök. 3 dl hackad bladpersilja (mellanstor bunt) 4 vitlöksklyftor. 1,5 tsk salt. Kryddor:

Hur ofta serveras falafeltallrik?

  • Falafel serveras ofta i pitabröd eller invikt i tunnbrödet lavash tillsammans med grönsaker och hummus eller olika såser på restauranger, pizzerior och gatukök. Maträtten förekommer även i en variant serverad med pommes frites eller ris i stället för bröd, då kallad falafeltallrik.