:

Kan man overleve hvis man er hjernedød?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man overleve hvis man er hjernedød?
 2. Hvor længe kan man leve hvis man er hjernedød?
 3. Hvad betyder erklæret klinisk død?
 4. Kan hjertet slå uden hjernen?
 5. Kan man vågne fra hjernedød?
 6. Kan man dø i kunstig koma?
 7. Kan man overleve koma?
 8. Kan man overleve klinisk død?
 9. Hvordan bliver man erklæret død?
 10. Kan man leve uden hjernen?
 11. Kan en hjernedød erklæres for død?
 12. Hvad skyldes hjernedød?
 13. Kan hjernedød ophøre?

Kan man overleve hvis man er hjernedød?

Når man er hjernedød, er man død og kan ikke vækkes til live igen. Selvom patienten er hjernedød, kan kroppens funktioner opretholdes midlertidigt. Ved hjælp af en respirator og medicin kan man sikre, at hjertet slår, og organernes funktion bevares i en periode, så organdonation kan blive en mulighed.

Hvor længe kan man leve hvis man er hjernedød?

En person, der er hjernedød, kan ikke selv trække vejret og må derfor ligge i respirator. Trods denne behandling vil hjertet sædvanligvis standse efter et par døgn. I sjældne tilfælde fortsætter hjertet dog med at slå i 1-2 uger. Uden respiratorbehandlingen ville hjertet ophøre med at slå efter 5-10 minutter, pga.

Hvad betyder erklæret klinisk død?

Ifølge loven kan man erklære en patient død efter ét af disse to kriterier: 1) Ophør af al hjernefunktion. Det betyder, at der ikke længere kommer blod og ilt op til hjernen. Når hjernen er uden blod og ilt, så dør man og kan ikke bringes til live igen.

Kan hjertet slå uden hjernen?

Dermed dør hjernen, men kroppen holdes i live, fordi hjertet slår af sig selv uafhængig af hjernen, og fordi respiratoren trækker vejret og sørger for, at der kommer ilt i blodet. Uden en respirator vil kroppen i sådanne tilfælde dø samtidig med hjernen.

Kan man vågne fra hjernedød?

En hjernedød har ingen bevidsthed, for hjernefunktionen er totalt ophørt, og man kan altså ikke vågne igen. Hjertet kan slå, selvom hjernen er død, fordi personen er tilkoblet en respirator. Hjertet vil dog holde op med at slå efter få dage, også selvom den hjernedøde er tilkoblet respiratoren.

Kan man dø i kunstig koma?

Kunstig koma er en ekstrem form for totalbedøvelse, hvor lægerne stort set sætter hjernen ud af funktion, så at patienten hverken kan bringes til bevidsthed eller kan reagere på nogen påvirkninger. Hjerterytme, blodtryk og åndedræt må under en kunstig koma opretholdes mekanisk eller ved hjælp af lægemidler.

Kan man overleve koma?

Ofte vil man helt af sig selv gå i koma efter sådanne alvorlige ulykker, fordi hjernen skades så voldsomt, at den ikke længere kan fungere normalt. I mange tilfælde er det faktisk bedre for patienten, hvis hjernen forbliver i koma og dermed har fred til at komme sig efter skaderne.

Kan man overleve klinisk død?

0-5 minutter efter døden: Hjertet går i stå Når hjerteslaget og åndedrættet ophører, er patienten pr. definition klinisk død eller hjertedød. Men cellerne i hjernen og resten af kroppen inklusive hjertet selv dør ikke i samme øjeblik, blodets forsyninger af ilt og glukose ophører.

Hvordan bliver man erklæret død?

Ved alle dødsfald skal der foretages ligsyn af en læge, som udsteder en dødsattest. En persons død kan konstateres enten ved uopretteligt ophør af åndedræt og hjertevirksomhed, dvs. hjertedødskriteriet, eller ved uopretteligt ophør af al hjernefunktion, dvs. hjernedødskriteriet, som blev indført i 1990.

Kan man leve uden hjernen?

180 uundværlige hjernecentre gør os i stand til at se, tale, gå og trække vejret. Det troede lægerne i hvert fald. Men en fransk mand lever fint med kun en tiendedel af sin hjerne – og han er ikke den eneste.

Kan en hjernedød erklæres for død?

 • Efter loven kan en person, der er hjernedød, erklæres for død. En person, der er hjernedød, kan ikke selv trække vejret og må derfor ligge i respirator. Trods denne behandling vil hjertet sædvanligvis standse efter et par døgn. I sjældne tilfælde fortsætter hjertet dog med at slå i 1-2 uger.

Hvad skyldes hjernedød?

 • Hjernedød skyldes hyppigt, at hovedet er slået så voldsomt, at der sker uoprettelig skade på hele hjernen. Det ses således ofte efter ulykker i trafikken, fald fra meget stor højde eller meget grov vold.

Kan hjernedød ophøre?

 • Ved hjernedød er samtlige funktioner i storhjernen og hjernestammen totalt og uopretteligt ophørt. Efter loven kan en person, der er hjernedød, erklæres for død. En person, der er hjernedød, kan ikke selv trække vejret og må derfor ligge i respirator. Trods denne behandling vil hjertet sædvanligvis standse efter et par døgn.