Kan man röntga urinblåsan?
Innehållsförteckning:
- Kan man röntga urinblåsan?
- Vad är dt urinvägar?
- Var sitter njurbäckenet?
- Måste ta i för att kissa?
- Vad är dt Urografi?
- Vad är Uretäroskopi?
- Hur röntgar man njurar?
Kan man röntga urinblåsan?
Cystoskopi är en undersökning av urinröret och urinblåsan. Läkaren för in ett smalt rör med en kamera i urinröret och kan då på en bildskärm se om du har någon sjukdom. Du kan bli undersökt med cystoskopi om du har blod i urinen, urinläckage eller om det gör ont när du kissar.
Vad är dt urinvägar?
DT-undersökning av urinvägarna (utan kontrastmedel) Till dig har reserverats en tid för DT-undersökning av bukens område. I den här undersökningen avbildas urinvägarna. Undersökningen görs med datortomografi, vilket innebär att man använder sig av röntgenstrålar.
Var sitter njurbäckenet?
Papillerna har kontakt med det så kallade njurbäckenet. Njurbäckenet samlar upp urinen. Urinen lämnar sedan njuren genom urinledaren. Njuren består av barken, märgen och njurbäckenet.
Måste ta i för att kissa?
Urinrörsförträngning innebär att urinröret har blivit trängre än vanligt på något ställe. Då får urinen svårare att komma fram. Du märker det genom att du får svårt att kissa. Urinrörsförträngning beror ofta på att det har bildats ärr efter en skada på urinröret eller efter en inflammation i urinröret.
Vad är dt Urografi?
Urografi är en röntgenundersökning som görs för att kontrollera njurarnas och urinvägarnas funktion och utseende för att utreda misstanke om sjukdom.
Vad är Uretäroskopi?
Uretäroskopi med stenextraktion innebär att man tar ut en sten från urinledaren med ett tunt instrument som förs in genom urinröret via blåsan till urinledaren.
Hur röntgar man njurar?
För att kunna se njurarna och urinvägarna måste vi spruta in ett kontrastmedel i din kropp. Med hjälp av en nål sätts därför en plastslang in i ett kärl i armen. Genom denna sprutas kontrastmedel in i blodet som gör att vi tydligare ser njurarna och urinvägarna.