Är Riksbankens styrning av penningpolitiken ett exempel på regelbaserad stabiliseringspolitik?
Innehållsförteckning:
- Är Riksbankens styrning av penningpolitiken ett exempel på regelbaserad stabiliseringspolitik?
- Vad är penningpolitik Riksbanken?
- Hur påverkar penningpolitik?
- Vilka tillämpar stabiliseringspolitik?
- Vad är Normbaserad stabiliseringspolitik?
- Vad menas med en expansiv penningpolitik?
- Vem styr över penningpolitiken?
Är Riksbankens styrning av penningpolitiken ett exempel på regelbaserad stabiliseringspolitik?
Dagens stabiliseringspolitiska ramverk låter sig bäst beskrivas som regelbaserat med en klar separation av makten över penning- respektive finanspolitiken. Riksbanken har en självständig ställning gentemot reger- ingen. Finanspolitikens handlingsutrymme begränsas av budgettekniska regler.
Vad är penningpolitik Riksbanken?
Målet för penningpolitiken är enligt riksbankslagen att "upprätthålla ett fast penningvärde". Riksbankens tolkning av detta mål är att inflationen ska vara låg och stabil. Mer precist är Riksbankens mål att hålla inflationen mätt med KPIF kring 2 procent per år.
Hur påverkar penningpolitik?
Penningpolitiken påverkar huvudsakligen ekonomin genom förändringar av Riksbankens styrränta, reporäntan, som sprider sig till marknadsräntor samt till bankernas och bostadsinstitutens in- och utlåningsräntor.
Vilka tillämpar stabiliseringspolitik?
Åtgärder som syftar till att dämpa konjunktursvängningarna i ekonomin och därmed också upprätta stabil inflation och låg arbetslöshet. Detta sker främst antingen genom penningpolitik eller finanspolitik. Penningpolitiken styrs av Riksbanken, huvudsakligen genom förändringar av reporäntan.
Vad är Normbaserad stabiliseringspolitik?
Syftet är att reducera det finanspolitiska handlingsutrymmet – att lägga band på regeringen - och därmed minimera den tendens till skulduppbyggnad som anses utmärka många demokratier. När den globala finanskrisen träffade svensk ekonomi 2008, var svensk stabiliseringspolitik normbaserad eller regelbaserad.
Vad menas med en expansiv penningpolitik?
Riksbankscertifikaten erbjuds till en ränta som är densamma som reporäntan. När så behövs kan Riksbanken göra penningpolitiken mer expansiv genom att köpa värdepapper. Syftet med sådana köp kan dels vara att sänka det allmänna ränteläget i ekonomin, dels att underlätta kreditförsörjningen i ekonomin.
Vem styr över penningpolitiken?
Centralbanken fattar beslut om penningpolitiken. De penningpolitiska besluten gäller till exempel styrräntorna. Styrräntorna påverkar marknadsräntorna, såsom Euribor, som har betydelse för bland annat bostadslånen. Euroområdet har en gemensam penningpolitik, som genomförs av Eurosystemet.