:

Vad är enskild egendom vid skilsmässa?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är enskild egendom vid skilsmässa?
  2. Kan en summa pengar vara enskild egendom?
  3. Vad är giftorättsgods och vad är enskild egendom?
  4. Är pengar enskild egendom?
  5. Är sparkonto enskild egendom?

Vad är enskild egendom vid skilsmässa?

Enskild egendom – inte giftorätt En make kan ha enskild egendom. Då har den andre maken inte giftorätt i den egendomen. Egendom som är enskild ska alltså inte ingå i en eventuell bodelning. Är all egendom som makarna äger enskild egendom behöver ingen bodelning göras när äktenskapet upplöses.

Kan en summa pengar vara enskild egendom?

Om du ärver enligt testamente står det ofta i testamentet att det du ärver ska vara din enskilda egendom. Det är också vanligt att makar skriver i äktenskapsförord att viss egendom ska vara enskild. ... 773) uttalat att pengar kan vara en makes enskilda egendom även när de finns på ett konto där det finns andra pengar.

Vad är giftorättsgods och vad är enskild egendom?

Den egendom som tillhör den ena maken i ett äktenskap eller registrerat partnerskap och som omfattas av giftorätt. Enligt Äktb 7:1 utgörs giftorättsgodset av all egendom som inte är enskild egendom.

Är pengar enskild egendom?

Huvudregeln är att all egendom som inte är enskild är giftorättsgods (se 7:1 ÄktB). ... Har man fått pengar i arv så måste det alltså finnas ett testamente som föreskriver att pengarna ska vara enskild egendom.

Är sparkonto enskild egendom?

Huvudregeln är enligt 7 kap. 1 § Äktenskapsbalken (ÄktB) att makars egendom är giftorättsgods, i den mån den inte är enskild egendom (undantaget). För att ett sparkonto ska bli enskild egendom krävs det att makarna kommit överens om detta i ett äktenskapsförord (7 kap. 2 § ÄktB).