:

Vad menas med att resonera i två led?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med att resonera i två led?
  2. Vad är skillnad mellan argumenterande och resonerande text?
  3. Hur resonerar man i no?
  4. Vad är ett väl underbyggt resonemang?
  5. Hur skriver man i led?

Vad menas med att resonera i två led?

Resonera i flera led handlar om att bygga naturvetenskapliga motiveringar i flera steg kring konsekvenser eller effekter och kan skrivas som ”leder till”, ”leder i sin tur till”. Som led räknas påståenden eller argument som eleven själv lägger till. De ska vara naturvetenskapliga, korrekta och inte för allmänt hållna.

Vad är skillnad mellan argumenterande och resonerande text?

När du skriver en resonerande text ska du försöka se för- OCH nackdelar med någonting. Till skillnad mot en argumenterande text där du väljer om du är för eller emot något. Så ett resonemang kring en läxfri skola ska alltså innehålla både fördelar med läxfri skolan men också vilka nackdelar det kan finnas.

Hur resonerar man i no?

  1. När ni har resonerat färdigt läs då igenom svaret igen och ställ er frågan "Varför" och "har jag förklarat allt?" T.ex. -" ...
  2. Vad som avgör ett svars kvalité, kan dock variera beroende på ...
  3. Det är viktigt att man är tydlig i sina resonemang, vi som lärare ska inte behöva gissa vad du kan.

Vad är ett väl underbyggt resonemang?

Enkelt uttryckt bör ett resonemang utifrån kunskapskraven innebära en utgångspunkt i fakta och därefter också en beskrivning, eller förklaring av orsaker till händelsen eller konsekvenser av den, eller på något sätt förklara levnadsvillkor.

Hur skriver man i led?

Det problematiska med förkortningen LED är att det råder en sådan osäkerhet om hur den ska skrivas. Initialförkortningar som utläses som ord brukar enligt dagens principer skrivas med små bokstäver, och sammansättningar på dem brukar skrivas utan bindestreck.