:

Vad gör man när man löder?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör man när man löder?
  2. Hur varm blir en lödkolv?
  3. Kan man löda plåt?
  4. Vad händer vid mjuklödning?
  5. Hur varmt när man löder?

Vad gör man när man löder?

Lödning är en sammanfogning (av metallföremål) som sker genom uppvärmning av de delar som ska sammanfogas och smältning av en tillsatsmetall, så kallat lod eller slaglod. För att förhindra oxidering samt öka lodets flytbarhet och förmåga att väta fogen används fluss.

Hur varm blir en lödkolv?

Det beror på lödkolven. Vissa modeller har justerbar temperatur, vilket gör att du kan löda i olika temperaturer. För mjuklödning krävs en temperatur på cirka 450 grader och för hårdlödning krävs temperaturer mellan 4 grader.

Kan man löda plåt?

Mjuklödning. Lödtennets vidhäftning i plåtmaterialet är avgörande för lödskarvens hållfasthet. Bästa vidhäftningen fås vid lödning av zinkplåt, där rätt utförd lödskarv ger samma hållfasthet som grundmaterialet. Vid lödning av metalliserad stålplåt med zink fäster tennet i zinkskiktet.

Vad händer vid mjuklödning?

Mjuklödning. Vid mjuklödning ligger lodets temperatur under en obestämd gräns omkring 450 °C. ... Då är det fråga om ett smältintervall omkring denna temperatur; smältan stelnar inte direkt, när temperaturen sjunker, utan har en degig konsistens. Legeringen 55/45 med något högre smältpunkt förekommer också.

Hur varmt när man löder?

Hårdlödning innefattar all typ av lödning från 450°C upp till 1000°C där silverlod, silverfosforkopparlod, aluminiumlod och mässingslod (svetslödning) är vanliga typer. Här blir fogen lika stark som grundmaterialet och tät för väte och helium. Högtemperaturlödning innefattar all lödning över 1000°C.