:

Vad innebär det att man pastöriserar något?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär det att man pastöriserar något?
  2. Vad är pastöriserad mjölk?
  3. Är pastörisering bra?
  4. Kan barn dricka Lågpastöriserad mjölk?
  5. Är det laktos i pastöriserad mjölk?

Vad innebär det att man pastöriserar något?

Den innebär att mjölken hettas upp till minst +72 ºC i 15 sekunder. Motsvarande effekt får man vid +63 ºC i 30 minuter. Produkter med hög fetthalt, till exempel grädde, kräver en hårdare värmebehandling för att uppnå önskad avdödning. Det beror på att värme överförs sämre i fett.

Vad är pastöriserad mjölk?

Pastörisering är en värmebehandling som dödar bakterier och andra mikroorganismer som kan finnas i mjölken och göra oss sjuka. Behandlingen påverkar inte mjölkens näringsinnehåll eller smak. Det är ett lagkrav att all mjölk och grädde som säljs i butik i Sverige ska vara pastöriserad.

Är pastörisering bra?

Pastörisering är en säker metod för att avdöda bakterier i mjölk samtidigt som mjölken behåller sin smak och sitt näringsinnehåll. ... Opastöriserad mjölk kan innehålla många olika bakterier som kan vara skadliga för oss människor.

Kan barn dricka Lågpastöriserad mjölk?

Det går bra att äta/dricka både högpastöriserad och lågpastöriserad mjölk när man är gravid. Båda sätten är lika säkra. Du kan läsa mer om pastörisering av mjölk på vår webbplats.

Är det laktos i pastöriserad mjölk?

Nej. Det går inte att säga att personer med laktosintolerans, det vill säga som inte kan bryta ner mjölksocker, blir symtomfria om de dricker opastöriserad mjölk. Pastöriseringen gör inte att det blir mer laktos i mjölken. Den påverkar inte heller vår förmåga att bilda enzymet laktas, som bryter ner mjölksockret.