:

Hur tillverkas lingarn?

Innehållsförteckning:

  1. Hur tillverkas lingarn?
  2. Hur tillverkas Lintråd?
  3. Hur gör man med lin?
  4. Hur gör man lin till tyg?
  5. Hur sår man Lin?

Hur tillverkas lingarn?

Beredning av växten lin för tillverkning av lingarn (linberedning) är en omständlig procedur från skörd, rötning, bråkning, skäktning, häckling och spinning, omgärdad av många moment och särskilda redskap.

Hur tillverkas Lintråd?

Industriellt används särskilda häcklingsmaskiner. Traditionellt och i mindre skala "kammas" linet i häcklor, en bräda med piggar av metall, av finare och finare grovlek. Efter en korrekt häckling har man en bunt mjuka, glänsande blanka linfibrer som kan spinnas till garn eller användas för andra ändamål.

Hur gör man med lin?

Linberedning är ett hantverk i vilket man förädlar linplantor till spinnbara fibrer. Ibland innefattas även spinning av fibrer till lingarn och vävning av lingarn till linne i begreppet linberedning. Följande moment ingår i linberedning: skörd, torkning, repning, rötning, bråkning, skäktning och häckling.

Hur gör man lin till tyg?

För att fibrerna ska kunna produceras till textilier måste plantan först torkas, repas (för att få bort linfröna), rötas, bråkas, skäktas och häcklas. När linet ska rötas, vilket innebär att linet ska fuktas för att ruttna, så måste rätt metod väljas för att undvika negativa miljöeffekter.

Hur sår man Lin?

Linet sås grunt, 2-3 cm, med mängden 120-130 kg per ha för spånadslin och 60- 80 kg per hektar för oljelin. Odlingen vältas efter sådd, eventuellt också före. Småskaligt kan sådden ske för hand som radsådd med 7-11 cm radsådd eller som bredsådd.