:

Kan man byta efternamn innan man gifter sig?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man byta efternamn innan man gifter sig?
  2. Hur kan du byta efternamn?
  3. Vad är efternamn i Sverige?
  4. Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?
  5. Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

Kan man byta efternamn innan man gifter sig?

Du behåller ditt efternamn när du gifter dig om du inte inför vigseln eller senare ansöker hos Skatteverket om att byta det. Du kan byta till din makas eller makes efternamn eller till ett dubbelt efternamn som är bildat av era efternamn. Din maka eller make behöver inte samtycka till bytet.

Hur kan du byta efternamn?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

Vad är efternamn i Sverige?

  • Efternamn, familjenamn eller släktnamn är den del av en persons namn som anger till vilken familj hon eller han hör. Efternamn kan i Sverige också vara patronymika eller metronymika och visa vad personens fader eller moder heter i förnamn . I Sverige finns reglerna om hur man får använda efternamn i 1982 års namnlag ( SFS 1982:670).

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

  • En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro .