:

Hur gör man med kungsgran?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man med kungsgran?
  2. Hur ska man snitta julgranen?
  3. Vad gör man med julgranen?
  4. Hur får man granen att stå länge?
  5. Vad ska man vattna granen med?
  6. Hur tar man bäst hand om sin julgran?
  7. Vart slänger man julgranar?
  8. Får man kasta ut granen från balkongen?

Hur gör man med kungsgran?

När du ska ta in din gran, kan det vara bra att slussa in granen för att inte temperaturskillnaden ska bli för stor – det tycker inte granen om. Ta först in din gran i garaget, källaren eller tamburen – låt den stå där över natten innan du ta in granen i värmen.

Hur ska man snitta julgranen?

En ny snittyta ska göras innan granen hamnar i uppvakningshinken. Minst 1–2 cm av granens stam sågas bort, även om granen är nyhuggen. Barka inte stammen – såga bara ett rakt snitt. Lämna sedan en distans mellan gra- nens snittyta och julgransfotens botten för att underlätta vattenupptagningen.

Vad gör man med julgranen?

Granen [Picea abies] är vårt vanligaste skogsträd och finns i hela landet. Den gulvita veden är relativt mjuk och kan användas till mycket. Förr i tiden gjorde man bland annat takspån, träkol, musikinstrument, lieskaft och gärdesgårdar av gran. Idag används granen framförallt till pappersmassa och som byggnadsvirke.

Hur får man granen att stå länge?

Granar gillar kyla och därför dör de ofta snabbare i värmen inomhus. För att ge granen bättre chans att överleva bör du först låta granen stå en stund utanför huset på balkongen, innergården eller i ett svalt garage. Om möjligt, förse den också med vatten. Ställ den förslagsvis i en hink.

Vad ska man vattna granen med?

Gärna i ett dygn och helst i julgransfoten eller en hink med vatten. Granen behöver dricka mycket första dygnet! Efter det är det viktigt att man vattnar regelbundet – låt granen aldrig stå utan vatten! Om granen står utan vatten kommer den att börja barra.

Hur tar man bäst hand om sin julgran?

Placera inte granen för nära element, kaminer eller andra värmekällor....Grundtips för julgranen:

  1. Välj en färsk gran.
  2. Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen (se ovan)
  3. Mycket vatten - utan socker eller magnecyl.
  4. Skär skåror i granens fot.
  5. Se till att den har en färsk yta i sågskäret.

Vart slänger man julgranar?

Att bara lämna granen på gatan kan ge böter på 800 kronor. - Klipp ned granen och lägg i en sopsäck så den tar mindre plats och inte barrar. Släng allt i kärlet för grovsopor i Miljörummet. - Lämna granen på återvinningscentral eller på särskilda uppsamlingsplatser.

Får man kasta ut granen från balkongen?

Att helt enkelt kasta ut granen från balkongen, eller att slänga den på gatan eller i skogen, är förbjudet och räknas som nedskräpning.