:

Vilket kött är bäst att torka?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket kött är bäst att torka?
  2. Hur Torrsaltar man kött?
  3. Hur lång tid tar det att torka kött?
  4. Kan man torka nötkött?
  5. Varför torka kött?
  6. Hur länge Torrsalta kött?
  7. Hur man Kallröker kött?
  8. Hur länge ska man torka kött ute?

Vilket kött är bäst att torka?

Av kött passar vilt och nötkött bäst att torka. Använd kött med så lite insprängt fett som möjligt.

Hur Torrsaltar man kött?

Vid torrsaltning gnider man in köttet med salt och lägger varvtals med salt och kött, med en tyngd över. Då dras vattnet ut ur köttet och saltmolekyler vandrar in. Det bildas lake som kommer att täcka köttet. Man kan också koka saltlake och hälla över köttet.

Hur lång tid tar det att torka kött?

Hur länge köttet ska hänga för att bli ett bra torkat kött beror på köttbitens storlek, temperatur och luftcirkulation. Torkning kan, om det är små bitar med tunn struktur som exempelvis hjärtan, ta ett par veckor i ett utrymme med 4–6 grader och måttlig luftcirkulation.

Kan man torka nötkött?

Man kan torka nötkött i ugn eller torkskåp. Köttet putsas på fett inklusive hinnor och saltas/kryddas över natt eller längre. Därefter torkas köttet i ugn på låg värme till exempel 80°C i ett antal timmar tills lagom tort. Ugnsluckan bör stå på glänt för att släppa ut fukt.

Varför torka kött?

Det är bäst att frysa köttet innan du ska tillaga och torka det - för att kunna skära tunna skivor. Som du kanske redan vet är det bäst att torka så tunna skivor som möjligt för att köttet ska kunna blötas upp snabbt.

Hur länge Torrsalta kött?

Torr saltlag. Det här är en lite nyare teknik, som går ut på att skippar vattnet. Man strör salt över köttbiten, och låter den ligga i (minst) 2 timmar, men förslagsvis över natten. Man saltar hela ytan på köttet med vanligt bordssalt, och den rekommenderade mängden är 1 tsk salt per kilo kött.

Hur man Kallröker kött?

Lägg ett tjockt lager rökspån i kallrökningsenheten så att den är helt fylld. Tänd på spånet och stäng locket. Lägg köttet på gallret när röken börjar synas. Röker du på en klotgrill eller smoker ska köttet läggas på när röken börjar sippra ut genom toppspjället.

Hur länge ska man torka kött ute?

Lägg köttbitarna i en långpanna och strö rikligt med grovsalt över köttet och sedan lite socker. Långpannan ställs sedan lite svalt och får stå där i tre dygn innan det är dags att hänga ut bitarna på tork. Bästa tiden att torka är från februari till april månad.