:

Vilka verktyg behövs för intarsia?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka verktyg behövs för intarsia?
  2. Hur skär man faner?
  3. Vad kallas en som jobbar med faner?
  4. Hur stickar man intarsia?
  5. Vilka egenskaper har faner?
  6. Hur sätter man faner?
  7. Vad är träfanér?
  8. Vad är fanerskiva?
  9. Hur stickar man figurer?
  10. Hur stickar man ränder?

Vilka verktyg behövs för intarsia?

Avgörande för slutresultatet är att du arbetar med mycket väl skärpta knivar, stämjärn och sågklingor. Du kan behöva skärpa verktygen under arbetets gång. Det är alltså bra att ha ett bryne till hands. Ibland används även andra material än trä för de inläggningar som kallas intarsia.

Hur skär man faner?

Fanér är tunna flak av trä, vanligaste sätten att framställa fanér är genom svarvning eller knivskärning. Innan man skär eller svarvar fanéret mjukar man upp de speciellt utvalda stockar som används, i antingen varmt vattenbad eller i ånga (basning).

Vad kallas en som jobbar med faner?

Fanér användes redan på 1300-talet före Kristus i Egypten, vilket framkom 1922 då man fann en fanerad möbeldel i Tutankhamuns grav. Ordet fanér (fournir), som betyder bestycka, kom från franskan på 1600-talet. Senare har man sågat fanér som har haft en tjocklek på cirka 5 till 10 millimeter eller mer.

Hur stickar man intarsia?

Motivstickningens avigsida Och sedan: Intarsia-stickning, när du "fäller in" ett motiv i slätstickning, är fram och tillbaka-stickning, utan långa ändar på baksidan. Alltså att du först stickar ett rätt varv, och sedan ett avigt tillbaka.

Vilka egenskaper har faner?

Fakta om fanér. Tillverkning och användning av faner är känd sedan forntida Egypten ca 1500 f kr. Till blindträ (det material man fanerar på) väljs träslag/skivor med goda limegenskaper och som är stabila mot temperatur- och fuktväxling. Exempelvis furu, al, poppel, spånskiva, MDF och plywood.

Hur sätter man faner?

Böjda partier

  1. Större böjda ytor kräver en mall mot vilken du spänner tvingreglar och tryckskiva av t ex 4 mm masonit.
  2. Fasta, bågformiga ytor, t. ...
  3. Placera ut faneret och spänn fast i mallen med hjälp av tvingar och tryckskiva.
  4. Du kan även fanera en rundstav. ...
  5. Vrid långsamt staven och följ efter med faneret.

Vad är träfanér?

Fanér eller faner är en tunn skiva av trä. Fanérblad svarvas eller hyvlad av stockar från olika träslag. Fanér används dels som material för yttäckning av möbler och andra inredningsdetaljer, dels som råvara till olika träskivor eller plywood (kryssfanér).

Vad är fanerskiva?

Faner tillverkas av utvalda stockar som efter barkning, kokning och delning skärs med kniv (från ytan in mot kärnan) i tunna skivor. ... Det betyder att varje fanérad yta blir unik. Ingen fanér är det andra exakt likt.

Hur stickar man figurer?

Börja med att (från avigsidan) sticka upp nålen i maskan (mitt i maskan, maskhålet) *under* den maska du ska brodera ovanpå. För sedan nålen genom båda maskbågarna maskan *ovanför* den maska du ska fejka fram genom att brodera.

Hur stickar man ränder?

More videos on YouTube Byt till ny färg och sticka ett varv. I slutet på första v med nya färgen, plocka upp m från föreg varv under nästa m. Plocka upp i den bakre bågen som om m skulle stickas avig, och sätt den på vänster st. Sticka m ihop med 1:a m på v och fortsätt sedan sticka.