:

Vilka material är halvledare?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka material är halvledare?
  2. Vart tillverkas halvledare?
  3. Vad behövs för halvledare?
  4. Vad är Valensband?
  5. Var tillverkas flest halvledare?
  6. Vad kan ersätta halvledare?

Vilka material är halvledare?

Vanliga halvledare och deras kemiska beteckning

  • Kisel, Si.
  • Germanium, Ge.
  • Galliumarsenid, GaAs.
  • Indiumfosfid, InP.
  • Kiselkarbid, SiC.
  • Germaniumsilicid, GeSi.

Vart tillverkas halvledare?

En stor del av världens alla halvledare tillverkas i Sydkorea och Taiwan. Nu höjs röster i USA och inom EU för att växla upp och få produktionen på hemmaplan, dels för att minska de långa leveranskedjorna – hör mer i videospelaren ovan.

Vad behövs för halvledare?

Det är dock inte brist på råvara, egentligen. Den i särklass mest använda halvledaren är kisel, ett halvmetalliskt grundämne som bland annat finns i sand. Kisel är det näst vanligaste grundämnet i jordskorpan (efter syre).

Vad är Valensband?

Valensbandet innehåller ett ämnes valenselektroner. I fria atomer har elektronerna exakt bestämda energier och områden mellan dem är "förbjudna", det vill säga omöjliga. Men när atomer ligger tätt intill varandra, påverkar atomernas elektroner varandra. ... Där består valensbandet mest av elektroner i kovalenta bindningar.

Var tillverkas flest halvledare?

Inte själva tillverkningen av chippet. Ska man hänga med måste man därför designa sina egna chipp. Den konkreta tillverkningen sker nästa uteslutande i Fjärran Östern. Konstruktionen av de mest komplexa chippen görs dock främst i USA, men även Korea hör till producenterna.

Vad kan ersätta halvledare?

Ny halvledare är utmanande Transistorer bygger på halvledarmaterial, i dag oftast kisel. Men med kisel kan man inte få tillräckligt hög effekt för att komma upp i de önskade frekvenserna. Det krävs nya material. Ändå har forskningen på halvledare minskat under det senaste decenniet, enligt Herbert Zirath.