:

Hur gör man med lån vid skilsmässa?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man med lån vid skilsmässa?
  2. Hur går en skilsmässa till?
  3. När ska ni få betänketid för skilsmässa?
  4. Varför ansöka om skilsmässa hos tingsrätten?
  5. Hur gör du om du har skilt dig utomlands?

Hur gör man med lån vid skilsmässa?

Bodelningen går till så att från vardera makes giftorättsgods dras skulder av och därefter delas det som blir kvar av giftorättsgodset lika mellan makarna, se 11 kap. 1-3 §§ ÄktB. Eftersom det är en gemensam skuld drar man av hälften av skulden från den ena makens giftorättsgods och hälften från den andres.

Hur går en skilsmässa till?

  • Att skilja sig: Hur går en skilsmässa (äktenskapsskillnad) till? En av makarna eller bägge gemensamt ansöker om skilsmässa hos tingsrätten. Beroende på makarnas relation och levnadssituation varierar betänketiden.När betänketiden löpt ut och makarna fortfarande önskar skilja sig måste en begäran att skilja sig framställas.

När ska ni få betänketid för skilsmässa?

  • Denna ska tillsammans med personbevis för skilsmässa samt eventuellt en del andra handlingar skickas till tingsrätten. Har du barn under 16 år eller om bara en av er vill skiljas, kommer ni få betänketid på minst 6 månader efter det att tingsrätten tagit emot er ansökan om skilsmässa. Under betänketiden är ni fortfarande gifta med varandra.

Varför ansöka om skilsmässa hos tingsrätten?

  • Först ansöker ni om skilsmässa hos tingsrätten. När er på dom på skilsmässa kommit är ni officiellt skilda. Men er ekonomi är fortfarande inte skild än. För att ni ska kunna gå vidare ekonomiskt var för sig, ta bostadslån, byta lagfart osv. måste ni göra en så kallad bodelning.

Hur gör du om du har skilt dig utomlands?

  • Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret. Det gör du genom att besöka ett servicekontor och lämna in skilsmässodomen i original eller vidimerad kopia, eller skicka en vidimerad kopia av domen med post till Skatteverket.