:

Hur många CL vid whiskyprovning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många CL vid whiskyprovning?
  2. Vad är whiskey gjord av?
  3. Hur stort ska ett whiskyglas vara?
  4. Hur länge måste whiskey lagras?
  5. Var kommer whiskey ifrån?
  6. Vad ger whiskey rökighet?
  7. Hur gör man skotsk whisky?

Hur många CL vid whiskyprovning?

När man serveras whisky vid en whiskyprovning så brukar det vanligtvis vara mellan 1 till 2 centiliter whisky i glaset, ibland till och med under 1 centiliter. Vanligtvis så serveras whisky i glas med 4 till 6 centiliter.

Vad är whiskey gjord av?

Att tillverka whisky är i grunden väldigt likt hur man tillverkar öl. Men istället för malt, humle, jäst och vatten jobbar man utan humle och med en något annorlunda process. Man tar moget korn och blötlägger det i vatten i några dagar.

Hur stort ska ett whiskyglas vara?

Ett vanligt glas i whiskysammanhang är så kallat tumblerglas eller rocksglas. Det har en rak (ibland lite buktig) form. Den används när whisky ingår i en blandad drink eller när den dricks rent. De rymmer oftast mellan 12 och 25 centiliter vilket också är den mest användbara storleken i drinksammanhang.

Hur länge måste whiskey lagras?

Whisky är en mycket gammal spritsort. Dryckens rötter går tillbaka till åtminstone 1100-talet. Mycket kort kan man säga att whisky är destillerat öl. Mältat korn får jäsa till vört som sedan destilleras och lagras på ekfat under minst tre år.

Var kommer whiskey ifrån?

I Skottland finns tre huvudtyper av whisky (scotch): grainwhisky, maltwhisky och blended whisky. Grainwhisky görs på spannmål (mältat korn till vilket får tillsättas hela korn av andra spannmål som vete, majs etc.), maltwhisky görs på malt av korn, och blended whisky görs på blandningar av grainwhisky och maltwhisky.

Vad ger whiskey rökighet?

Rökigheten mäts i ppm Graden av rökighet i whisky beräknas i ppm fenoler. Ppm står för miljontedelar, (parts per million) och fenoler är olika sorters kolföreningar som ger aromer. Whisky med ingen eller liten rökighet, exempelvis från Lowlands eller Speyside, har en rökighetsgrad på upp till 15 ppm.

Hur gör man skotsk whisky?

På de skotska öarna destilleras whiskyn två gånger i de typiska kopparpannorna du säkert sett på bild (så kallade pot stills), och man torkar det mältade kornet genom att elda med torv. Det är den här torveldningen som ger den karaktäristiska rökigheten som många skotska whiskysorter har.