:

Hur förklarar man problemlösning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur förklarar man problemlösning?
  2. Varför problemlösning?
  3. Vad är ett rikt matematiskt problem?
  4. Hur man skapar en ekvation?
  5. Vad är en matematisk idé?

Hur förklarar man problemlösning?

Om en elev söker lösningen till en uppgift och till en början inte har en given metod att använda, och om uppgiften dessutom förutsätter eller stimulerar ett engagemang från elevens sida, då kan man kalla det för problemlösning (Wyndham, Riesbeck & Schultz, 2000).

Varför problemlösning?

till reflektion och sökande efter ny kunskap. Lärande genom problemlösning utvecklar förståelse eftersom eleverna försätts i ett mentalt tillstånd där de måste kunna förstå hur man kopplar ihop olika sorts kunskaper och ha en djup begreppslig förståelse av den matematiken de lär sig.

Vad är ett rikt matematiskt problem?

” finns en beskrivning av sju kriterier som behöver vara uppfyllda för att ett problem ska kunna betraktas vara ett matematiskt rikt problem: ... Problemet ska upplevas som en utmaning, kräva ansträngning och tillåtas ta tid. Problemet ska kunna lösas på flera olika sätt, med olika matematiska idéer och representationer.

Hur man skapar en ekvation?

Att lösa en ekvation betyder att vi hittar värden på variabler så att ekvationens vänstra led blir lika med ekvationens högra led. Den här ekvationens vänstra led är x + 5 och dess högra led är 12. Att lösa den här ekvationen innebär att vi hittar ett värde på variabeln x som gör att x + 5 blir lika med 12.

Vad är en matematisk idé?

Enligt Taflin så är en matematisk idé något abstrakt som antingen finns i problemet eller saknas. Konkretiseringen sker då eleven eller läraren uppmärksammar just den idén. Denna studie syftar till att titta på matematiska färdigheter, och givetvis synliggörs olika matematiska idéer i elevredovisningar.