:

Vad är Public service och varför har vi det?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Public service och varför har vi det?
  2. Vilka kanaler ingår i Public service?
  3. Hur anmäler man SVT?
  4. Vad granskar Granskningsnämnden?
  5. Vad får SVT sina pengar ifrån?

Vad är Public service och varför har vi det?

Public service[redigera | redigera wikitext] ... Public service (i allmänhetens tjänst, allmännyttig, allmänradio eller allmän-TV) är en radio- eller TV-verksamhet som syftar till att ge allmänheten en särskild sorts berikande programutbud genom att företaget i fråga har ett avtal med staten rörande bolagets innehåll.

Vilka kanaler ingår i Public service?

Utbud och sändningstillstånd Public service består av tre olika företag, Sveriges Television AB (SVT), Sveriges Radio AB (SR) och Utbildningsradion AB (UR). SVT sänder fyra kanaler SVT1, SVT2, SVT Barn och Kunskapskanalen som de samsänder med UR. Sveriges Radio har fyra nationella kanaler: P1, P2, P3 och P4.

Hur anmäler man SVT?

Om du tycker att ett program eller inslag bryter mot de regler och bestämmelser som finns för radio och tv kan du göra en anmälan till Granskningsnämnden, ett självständigt beslutsorgan inom Myndigheten för press, radio och tv. En anmälan görs enklast på myndigheten för press, radio och tv:s hemsida.

Vad granskar Granskningsnämnden?

Granskning av innehåll Granskningsnämnden undersöker om innehållet i Sveriges Radios, Sveriges Televisions, Sveriges Utbildningsradios och TV 4:s radio- och TV-program uppfyller vissa krav på bland annat saklighet och opartiskhet.

Vad får SVT sina pengar ifrån?

Det ägs av Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR och finansieras genom en speciell avgift, Public service-avgiften, som tas in via skattsedeln. Ledamöterna i SVT:s styrelse utses av styrelsen för Förvaltningsstiftelsen, som är tillsatt av Sveriges regering.