:

Hur kan man mäta blodtryck?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan man mäta blodtryck?
  2. Vad är Palpatoriskt blodtryck?
  3. Vad är ett undertryck?
  4. Varför mäta blodtryck?
  5. Vad menas med blodtryck?

Hur kan man mäta blodtryck?

Ibland mäts blodtrycket när du står upp. Den som gör mätningen sätter på dig en uppblåsbar manschett med tryckmätare runt överarmen, i höjd med hjärtat. Hen sätter ett stetoskop över ett blodkärl i armbågsvecket och pumpar in luft i manschetten. Då ökar trycket i den och blodkärlet pressas samman.

Vad är Palpatoriskt blodtryck?

Den palpatoriska metoden är mycket bra vid akuta tillstånd också då man förutom ett snabbt mätt blodtryck får en känsla för patientens tillstånd genom att känna pulsens fyllnad och hudens temperatur. Endast det systoliska blodtrycket erhålls med denna metod.

Vad är ett undertryck?

När trycket på ett ställe är högre jämfört med något angränsande ställe, kallas det övertryck. När trycket på ett ställe är lägre än i den omgivande atmosfären, kallas det undertryck. När vi tar vi bort all luft, så det knappt finns några luftpartiklar alls i burken, är det vakuum.

Varför mäta blodtryck?

Därför ska du hålla kolla på ditt blodtryck. Ett för högt blodtryck märks oftast inte alls men kan leda till dödliga sjukdomar. Att mäta sitt blodtryck och se till att hålla det på en normalnivå är därför bokstavligen livsviktigt.

Vad menas med blodtryck?

Blodtrycket är det tryck som råder i en artär när hjärtat dras samman och pumpar ut blod i artärerna.