:

Vad är Surdegsstart?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Surdegsstart?
  2. Hur ska man förvara en surdeg?
  3. Hur man sköter en surdeg?
  4. Hur lyckas med Surdegsgrund?
  5. Varför skiktar sig surdegen?
  6. Hur ska en surdeg lukta?

Vad är Surdegsstart?

En surdegsstart kan man ha i kylskåpet i åratal så länge den matas med mjöl och vatten en gång i veckan. När man ska göra en surdeg tar man lite av denna start för att sätta igång baket. En surdegsstart ska vara trögflytande. Är den för fast så jäser den dåligt.

Hur ska man förvara en surdeg?

Att sätta en surdeg tar lite tid och pyssel men när surdegsstarten väl är klar kan den förvaras i kylskåp under väldigt lång tid, den går även bra att frysa in i portionspåsar. Om man bakar bröd ofta rekommenderas att förvara surdegen i kylskåpet, det man bör tänka på då är att friska sin surdeg 1 gång per vecka.

Hur man sköter en surdeg?

Surdegsgrunden behöver man hålla vid liv och då och då mata med lite mjöl och vatten. Då kan den överleva hur länge som helst. En surdegsgrund bör ha ett pH-värde på under 4,0. Men står den bara i kylen avtar och upphör så småningom syraproduktionen.

Hur lyckas med Surdegsgrund?

En surdeg kan leva och hålla ungefär hur länge som helst, förutsatt att du tar hand om den. För att degen ska överleva behöver du “mata” den ungefär var sjätte till sjunde dag. Det gör du genom att tillsätta lika delar ljummet vatten och mjöl för att sedan låta det hela stå i rumstemperatur en stund.

Varför skiktar sig surdegen?

Om den skiktar sig har det bildats ättiksyra och det är inte så trevligt. Du kan testa att hälla ut och mata om, och se om den kommer igång. När du ska mata surdegen – häll ut allting ur burken och behåll bara bottenskrapet. Det räcker för att det ska kunna bli en ny aktiv surdeg.

Hur ska en surdeg lukta?

Luktasurdegen! Den ska lukta milt syrligt. Om den bara luktar mjöl och vatten så har den inte kommit igång. Får du kväljningar när du luktar på den så har den förmodligen ruttnat.