:

Hur gör man en Kamratbedömning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man en Kamratbedömning?
  2. Varför Kamratbedömning?
  3. Vad är Självreglerat lärande?
  4. Hur ska vi ge varandra Kamratrespons och varför?
  5. Vad bedöms och vad bedöms inte Skolverket?

Hur gör man en Kamratbedömning?

För att kamratbedömning ska kunna stärka lärandet behöver eleverna ha en viss nivå på ämneskunskaperna och det krävs att de även har en viss bedömarfärdighet. De behöver öva på att urskilja skillnader i kvalitet för att kunna samtala om elevsvaren, visar en licentiatuppsats om kamratbedömning i NO i mellanstadiet.

Varför Kamratbedömning?

Vid kamratbedömning ser eleverna fler exempel på hur uppgifter kan lösas vilket kan stödja deras förståelse för kunskapskraven och förmåga att urskilja skillnader i kvalitet mellan olika arbeten. De kan då lättare se styrkor och svagheter i sitt eget arbete.

Vad är Självreglerat lärande?

Självreglerat lärande handlar om att lära eleverna hur man lär sig på egen hand och tillsammans med andra, påpekar författarna. Tidigare forskning har betonat just vikten av att lära eleverna olika lärandestrategier och hur de ska använda dem och i vilka situationer.

Hur ska vi ge varandra Kamratrespons och varför?

Om du aktiverar funktionen för kamratrespons när du skapar en uppgift ger du studenterna möjlighet att läsa en eller flera kurskamraters arbete. Om studenterna får ge respons på andras arbete kan de också lära sig bedöma sitt eget arbete samtidigt som deras ämneskunskaper kan utvecklas.

Vad bedöms och vad bedöms inte Skolverket?

Bedömningen måste spegla det som står i kursplaner, och vid betygssättningen även kunskapskraven. Det innebär att styrdokumenten anger det viktigaste som ska bedömas, vilket inte alltid är det som är lättast att bedöma.