Hur gör man seriekoppling?
Innehållsförteckning:
- Hur gör man seriekoppling?
- Hur går strömmen i en parallellkoppling?
- Hur räknar man ut RTOT i en parallellkoppling?
- Hur räknar man ut ersättningsresistansen i en parallellkoppling?
- Vad händer om man Seriekopplar lampor?
Hur gör man seriekoppling?
I en seriekoppling ansluts flera komponenter efter varandra i samma serie. En traditionell adventsljusstake är ett bra exempel på seriekoppling. Adventsljusstaken består av sju stycken seriekopplade glödlampor. Varje glödlampa har effekten 3 W.
Hur går strömmen i en parallellkoppling?
För en parallellkoppling ligger hela spänningen över var och en av komponenterna medan strömmen fördelas mellan komponenterna i proportion till deras konduktans. En seriekopplad krets slutar vanligen helt att fungera om en av komponenterna upphör att fungera.
Hur räknar man ut RTOT i en parallellkoppling?
Kopplar vi dem till en spänningskälla på 9 volt blir strömmen (enligt Ohms lag) 9 delat med 1800 vilket är lika med 0.005 ampere, eller 5 mA (milliampere). Samma 5 mA kommer alltså att flyta genom alla motstånden. Den totala resistansen hos ett antal seriekopplade motstånd är lika med summan av alla resistanserna.
Hur räknar man ut ersättningsresistansen i en parallellkoppling?
Tre resistorer med resistanserna R1 = 2,5kOhm, R2= 4,5kOhm och R3=6,0kOhm parallellkopplas och ansluts till 220V. På a där man ska räkna ersättningsresistansen är det väl 1/R= 1/R1+1/R2+1/R3.
Vad händer om man Seriekopplar lampor?
Då två lampor seriekopplas, observerar man, att de inbördes lyser lika starkt, men betydligt svagare än en enda lampa. Seriekopplade lampor utövar ett större motstånd mot strömmen än en enda lampa. Denna egenskap att motverka strömmen kallas komponentens eller kopplingens resistans.