:

Vad ska man ha med sig till bouppteckning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska man ha med sig till bouppteckning?
  2. Vad kostar ett arvskifte?
  3. Hur gör man en bouppteckning steg för steg?
  4. När ska du söka anstånd för bouppteckning?
  5. När ska bouppteckningen upprättas?
  6. När ska bouppteckning skickas in?

Vad ska man ha med sig till bouppteckning?

Till en bouppteckningsförrättning ska arvsberättigade släktingar, testamentstagare och efterarvingar kallas. Även en make eller maka och sambo ska kallas till förrättningen. Efteråt ska det framgå av bouppteckningen vilka som varit närvarande.

Vad kostar ett arvskifte?

Vad kostar det? Det kostar 900 kronor att ansöka om skiftesman hos tingsrätten. Skiftesmannen har rätt till arvode och ersättning för sina kostnader.

Hur gör man en bouppteckning steg för steg?

  • Göra en bouppteckning steg för steg Kalla alla delägare i dödsboet till en bouppteckningsförrättning så snart som möjligt. Ta fram underlag som styrker tillgångar och skulder, till exempel fastighetsbeteckning, uppgifter om bankkonton och aktieinnehav. Kalla också två förrättningsmän, som inte är arvingar.

När ska du söka anstånd för bouppteckning?

  • Anstånd. Behöver ni söka anstånd ska det göras inom tre månader efter dödsfallet. Ansök genom att ringa eller skriv till oss och förklara varför bouppteckningen inte kan göras. Har du frågor om bouppteckning ska du ringa Skatteupplysningen 0771-567 567. Mejla till handläggare för bouppteckning.

När ska bouppteckningen upprättas?

  • När en person avlidit ska det upprättas en så kallad bouppteckning. En bouppteckning är en sammanställning över den avlidna personens tillgångar och skulder. Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket för registrering inom fyra månader efter dödsfallet.

När ska bouppteckning skickas in?

  • Bouppteckning ska skickas inom fyra månader Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket inom fyra månader efter dödsfallet. Skatteverket skickar ett informationsbrev med en förteckning över vilka kontor som handlägger bouppteckningar till dig. Informationsbrevet har ett ärendenummer samt personuppgifter om den avlidna personen.