:

Hur kan du som lärare verka för alla elevers rätt till delaktighet och lärande?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan du som lärare verka för alla elevers rätt till delaktighet och lärande?
  2. Vad är skillnaden på delaktighet och inflytande?
  3. Vilka utgångspunkter finns i olika styrdokument för alla barn och ungas rätt till delaktighet och lärande?
  4. Vad är elevinflytande och varför är det viktigt?
  5. Hur kan elever påverka skolan?
  6. Får skolan påverka elever?

Hur kan du som lärare verka för alla elevers rätt till delaktighet och lärande?

I en organiserad aktivitet kan läraren, genom att planera för elevernas olikheter, stödja elevers möjlighet till erkännande. Gruppindelning bestäms av läraren så att ingen riskerar att bli bortvald och lärmiljön görs tillgänglig så att alla kan bidra.

Vad är skillnaden på delaktighet och inflytande?

Delta = Vara med om. Inflytande = möjlighet att påverka.

Vilka utgångspunkter finns i olika styrdokument för alla barn och ungas rätt till delaktighet och lärande?

Kunskaper, attityder och värderingar om framtida engagemang i samhället Elevers kunskaper om demokrati och politiskt besluts fattande är en viktig grund för att kunna arbeta med delaktighet i skolan på ett konkret sätt och generellt sett har svenska elever goda kunskaper om demokrati.

Vad är elevinflytande och varför är det viktigt?

Skolan finns för elevernas skull. Det är därför viktigt för dem och för deras resultat hur tiden i skolan används. Elevinflytande kan vara både formellt och informellt. ... Hur rektorer, lärare och elever ser på och förhåller sig till elevin- flytande har därför betydelse för elevernas möjligheter att påverka verksamheten.

Hur kan elever påverka skolan?

Ett sätt att få eleverna att bli mer aktiva på lektionen är att göra dem delaktiga. Det kan ske exempelvis genom elevaktiv undervisning eller återkoppling och samtal om elevernas lärprocesser. När eleverna har kontroll över det egna lärandet känner de större intresse och motivation för skolarbetet.

Får skolan påverka elever?

I skollagen står det att varje skola måste se till att alla elever oavsett kön och social och kulturell bakgrund får ett verkligt inflytande på arbetssätt, arbetsformer och innehåll i undervisningen. ”Barn och elever ska ges inflytande över utbildningen.