:

Vad är en omskärelse?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en omskärelse?
  2. Är omskärelse dåligt?
  3. Hur lång tid tar en omskärelse?
  4. Varför gör män omskuren?
  5. Vad är orsakerna till omskärelse?
  6. Vad är bevekelsen för omskärelse?
  7. Vad är olagligt med omskärelse på flickor?
  8. Vad är Judisk omskärelse?

Vad är en omskärelse?

Omskärelse av penis är att operera bort hela eller delar av förhuden på penis. Ingreppet görs av religiösa och kulturella skäl, men det kan också finnas medicinska eller estetiska anledningar. “Omskuren penis”, “manlig omskärelse” eller “omskärelse av penis”.

Är omskärelse dåligt?

Det finns vetenskapliga undersökningar som visar att omskärelse minskar risken för att hiv, och vissa andra könssjukdomar, överförs från tjejer till killar. Men risken minskar inte så mycket, därför brukar inte omskärelse av penisen rekommenderas förutom i länder där det är en del av kulturen.

Hur lång tid tar en omskärelse?

På vuxna kan ingreppet oftast göras i lokalbedövning och man sprutar då lokalbe- dövningsvätska vid basen av penis. De flesta barn får narkos. Operationen tar ca en halv timme. Det vanligaste ingreppet är att man gör en omskärelse där större delen av förhuden tas bort.

Varför gör män omskuren?

Det beräknas att cirka 30 procent av alla män i världen är omskurna. Det finns olika motiv till att penis förhud på pojkar och män tas bort. Förutom av religiösa och kulturella skäl sker det ofta av hygieniska. Det förekommer också att förhuden tas bort på grund av medicinska orsaker.

Vad är orsakerna till omskärelse?

  • Maimonides, en stor auktoritet inom judisk lag och etik, har skrivit att de viktigaste orsakerna till omskärelse är att reparera den defekta mänskliga moralen och att minska sexuell lust och förmåga.

Vad är bevekelsen för omskärelse?

  • Det kan finnas olika bevekelsegrunder för att utföra omskärelse. I många områden är omskärelse en del av en religiös ritual. I andra kulturer menar man att omskärelse är hygienisk och förebygger könssjukdomar. Omskärelse förekommer även som initiationsrit i delar av Afrika.

Vad är olagligt med omskärelse på flickor?

  • Alla former av omskärelse på flickor är olagligt i Sverige. Det är också olagligt att planera, förbereda eller be någon annan att utföra en omskärelse. Du som arbetar med barn och ungdomar är skyldig att anmäla till socialtjänsten om du känner till eller misstänker att någon riskerar att bli utsatt för omskärelse.

Vad är Judisk omskärelse?

  • Judisk omskärelse, berit mila, föreskrivs äga rum åtta dagar efter födelsen och är en över 3 000 år gammal tradition. Den religiösa motiveringen är att den är tecknet på det förbund som Gud slöt med Abraham, som enligt judendomen är religionens och folkets grundare.. Pojkar får sina namn i samband med omskärelsen.