:

Vad gör bromsvätska?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör bromsvätska?
  2. Vad för bromsvätska?
  3. Hur vet man om bromsvätskan är dålig?
  4. Vad händer om man använder fel bromsvätska?
  5. Vad är hygroskopisk bromsvätska?

Vad gör bromsvätska?

Bromsvätskan är kritisk för att bromsarna ska fungera och hålla uppe säkerheten medan du kör. Det aktiverar kraften som skapas genom att trycka ner bromspedalen och för över kraften direkt till själva hjulet. ... Bromsvätska tjänar även ett annat syfte: det fungerar som ett smörjmedel för rörliga delar och förhindrar rost.

Vad för bromsvätska?

Bromsvätskans huvudsakliga uppgifter är hydraulmedium, bibehålla en hög kokpunkt samt smörja tätytor och packningar. Bromsvätskan indelas huvudsakligen i tre grupper efter vilket bas de är framställda av. De olika baserna är inte blandbara. Inom samma basgrupp så är de blandbara kemiskt dvs DOT 3, 4 och 5.1.

Hur vet man om bromsvätskan är dålig?

Om vätskenivån ligger under markeringen “1/4”, bör du kontrollera dina bromsar. Allt eftersom bromsarna slits, förflyttas vätskan in i bromsoken. ... Om vätskan är mörk, är det dags att byta den.

Vad händer om man använder fel bromsvätska?

Gas kan komma in i bromsvätskan på två sätt: bromsning kan göra att kondenserat vatten kokar, vilket ger bubblor. Dessutom kan luft komma in via läckor. Det är sällsynt men kan ske i äldre bromssystem eller genom användning av fel bromsvätska.

Vad är hygroskopisk bromsvätska?

Den bromsvätska som används idag är hygroskopisk, vilket innebär att den hela tiden tar till sig lite vatten. Vattnet sänker kokpunkten och kan framkalla ett bromsbortfall. Historiskt sett har även andra, icke hygroskopiska, bromsvätskor använts.