:

Hur man gör en ritning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur man gör en ritning?
  2. Hur sätter man ut mått på en ritning?
  3. Hur gör man en ritning för bygglov?
  4. Vad innebär ett understruket mått på en ritning?
  5. I vilken sort anges alla längdmått på en ritning?

Hur man gör en ritning?

Börja göra den ”skarpa” planritningen Utgå från den första skissen, den över hela huset och bestäm skala efter det, 1:100 brukar vara lagom. Det betyder att en centimeter på pappret motsvarar en meter i verkligheten. Har du tillgång till större papper kan du också kosta på dig en skala runt 1:30.

Hur sätter man ut mått på en ritning?

Ett föremåls mått anges med måttlinjen vilka avslutas med pilar. Måttsiffrorna skrivs på eller något ovanför linjen. Om pilarna inte får plats mellan måttgränslinjen sätter man dem utanför. I regel placeras måttlinjen utanför föremålet och 10mm från föremålet.

Hur gör man en ritning för bygglov?

När du ansöker om bygglov är det viktigt att ritningarna är fackmässigt utförda och ritade på ett korrekt sätt. Det kallas ritteknik och är en gemensam standard för hur ritningar ska ritas. Det låter avancerat men behöver inte vara så svårt som det verkar.

Vad innebär ett understruket mått på en ritning?

Icke skalenliga mått Delmåttet 910 mm är understuket vilket betyder att öppningen inte är ritad i rätt skala. Det innebär att det inte går att mäta direkt på ritningen för att ta ut måttet. Det är det angivna måttet 910 mm som är det mått som gäller för öppningen.

I vilken sort anges alla längdmått på en ritning?

Längdmått som angesritningar är antingen delmått eller pilmått. Delmått anger avståndet i millimeter mellan två markerade punkter, medan pilmått anger byggdelens läge i förhållande till en specifik referenspunkt/linje.