:

Vad gör en Litograf?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör en Litograf?
  2. Hur görs en litografi?
  3. Hur ser man att det är en litografi?
  4. Vad innebär färglitografi?
  5. Vad är grafiska blad?
  6. Hur gör man en etsning?
  7. Vad betyder signerad i trycket?
  8. Har Etsare bruk för?
  9. Vad betyder Hors de Commerce?

Vad gör en Litograf?

Litografi är en tryckmetod och ett så kallat plantryck – vilket innebär att de tryckande och icke-tryckande ytorna skiljs åt genom olika kemiska egenskaper och inte genom nivåskillnader. Metoden bygger på grundregeln att fett och vatten stöter bort varandra och att man med hjälp av en fet färg gör tryck.

Hur görs en litografi?

Litografi är ett plantryck, till skillnad från boktrycket som är ett högtryck. Det bygger på principen att fett och vatten stöter bort varandra. Man använder fet krita eller fett tusch och trycker med fet färg. Ordet litografi kommer från grekiska (lithos=sten och graphein=skriva).

Hur ser man att det är en litografi?

Hur nära man än kryper ett äkta grafiskt blad, finns där inget punktraster. Istället ser man detaljerna allt finare: pennstreck, suddningar, toner. Helt enkelt konstnärens egen hand. En litografi är absolut inget vanligt tryck - ingen reproduktion.

Vad innebär färglitografi?

Litografi är plantryck och görs på sten eller som offsetlito. På en speciell litosten arbetar man direkt med krita eller tusch. ... Vid färglitografi görs en sten eller plåt för varje färg som måste tryckas separat på tryckpapperet. Ett tryck med åtta färger kan då behöva tryckas lika många gånger som antalet färger.

Vad är grafiska blad?

Grafiska blad är verk som tagits fram för att säljas som upplageverk och skiljer sig därmed från så kallade reproduktioner av originalverk. Reproduktioner är foton av verk som printas ut digitalt. De säljs ofta i stora eller helt obegränsade upplagor.

Hur gör man en etsning?

En etsning utförs på kopparplåt, beredd med så kallad etsgrund. Tryckplåten, oftast en plåt av polerad koppar, bestryks med en syrabeständig grund av asfalt, harts eller vax, varpå motivet ristas i grunden, med etsnål, så att kopparen blottas.

Vad betyder signerad i trycket?

Genom signeringen godkänner konstnären tryckningen av verket. På varje blad ska det, förutom signering, även finnas en uppgift om upplagans storlek. När upplagan är färdigtryckt förstörs stenen eller plåten för att förhindra att det trycks blad utöver den bestämda upplagan.

Har Etsare bruk för?

Etsning är en grafisk teknik som till skillnad från torrnålsgravyr, kopparstick och ett flertal andra tekniker använder syror för att skapa motivet i tryckplåten. Ordet etsning används ofta också om ett konstverk som har framställts genom metoden etsning. I äldre texter kallas etsning ofta radering.

Vad betyder Hors de Commerce?

Traditionellt fick konstnären ett antal väl tryckta exemplar av utgivaren som en gåva för att ha låtit utgivaren trycka upplagan. Uttrycket «Hors Commerce» betyder “Out of Trade” på engelska. Av alla “specialprints” är HC mest värdefulla, eftersom de är mer sällsynta.